Traditioneel zeilden Engelse pelgrims of Noord-Europese pelgrims naar de havens van La Coruña of El Ferrol. Deze route kan worden gevolgd tot aan de 12e eeuw toen het de belangrijkste toegangsweg naar Santiago was. De Camino Inglés begint aan de kust, wat betekent dat je de eerste paar dagen wordt beloond met ruig kustlandschap. Dan is de overgang naar het platteland. De Camino Inglés is een stuk minder druk dan andere historische routes zoals de Camino Francés.

Het pad doorheen het landelijke Galicië, geeft u de kans om echt te genieten van deze regio van Spanje, zijn mensen en de cuisine.  De prachtige Romaanse kathedraal in Santiago geeft het einde van uw wandeling aan.

De Camino Inglés is ook als self-guided/individueel te boeken op het tijdstip dat jij wenst te vertrekken. Deze formule biedt je alvast nog meer ruimte om alleen onderweg te zijn, op jouw ritme, met jouw zelfgekozen vertrek-en einddatum!

Tijdens de GO CAMINO-wandelingen kun jij de regie loslaten. De wandelingen, overnachting en bagagevervoer zijn steeds voor jou geregeld.

 

j

Reisdata

2025

  • 27/05-03/06/25
  • Past deze datum niet? Vraag een offerte voor een individuele tocht met flexibele afreisdatum

Dag 1: Ferrol

Ferrol is een charmante havenstad met een rijke geschiedenis. Het is ook de geboorteplaats van de Spaanse ex-dictator Francisco Franco. Ferrol groeide in de tijd van de Romeinen uit als een vissershaven. Tijdens de 16e eeuw werd de haven van Ferrol gebruikt als een veilige haven voor de Spaanse Armada. Naarmate de stad groeide, werd de stedelijke indeling van de wijken Esteiro en Magdalena sterk beïnvloed door de verlichting. Ferrol heeft een grote marinehaven.

Dag 2: Ferrol – Neda (16,4 km) ↗184m↘174m

U start bij het dok van Curuxeiras dat dateert uit de 9de eeuw. Dit is de centrale haven van Ferrol. Bij de eerste steenmarkering van de pelgrimsroute (km 0) loopt u doorheen het centrum van de stad. U passeert een van de oudste toegangspoorten tot het militaire arsenaal. U loopt langs een 12e-eeuwse klooster San Martin de Xubia. U kunt genieten van het uitzicht op zee en van het strand. Met een beetje gelukt ziet u vissers die naar kokkels aan het zoeken zijn in het water. In Neda, waar u zult overnachten kunnen we de parochiekerk van Santa María bezoeken of door de middeleeuwse straatjes van de stad slenteren.

Dag 3: Neda – Pontedeume (13,3 km) ↗345m↘327m

U kunt de prachtige landelijke gebieden bewonderen met ondermeer traditionele hooibergen. In het dorp Fene kunt u mooie vergezichten zien over de rivier Rio de Ferrol. Rondom Fene zijn de wegen smal en wandelt u door prachtige gehuchten, met interessante en kleurrijke huizen en straten waar de muren bedekt zijn met wijnstokken en bloemen. Onderweg kunt u ook nog veel oude wasplaatsen zien. We wandelen langs de oevers van de Eume-rivier. Oude landweggetjes worden afgewisseld door bospaden. Alvorens de brug te nemen over de Eume rivier naar Pontedeume kunt u genieten van het prachtige strand Playa de Magdalena. In Pontedeume brengen we de nacht door waar we kunnen proeven van de heerlijke Galicische keuken.

Dag 4: Pontedeume – Betanzos (20,2 km) ↗605m↘608m

U begint de dag met een klim, om dan terug te kijken op een prachtig uitzicht over de stad en de Río Eume. U wandelt nu door het platteland van Galicië, inclusief de traditionele hórreo: een graanschuur die werd gebruikt voor het opslaan van maïs.
Net voor u het dorp Miño binnen zult wandelen, steekt u een prachtige oude Romeinse brug over. U komt langs een historische waterfontein, die dateert uit het jaar 1884. Op een paar kilometer van Betanzos wandelt u langs de iglesia de San Martiño de Tiobre, een romantische oude kerk die zeker een bezoek waard is. Betanzos kunt u al zien liggen, in de vallei beneden aan de oevers van de Río de Betanzos. U wandelt door een oude middeleeuwse boog het historische centrum in. Op een van de kleinere pleintjes staat de kerk van Santiago. Ook vind u er talrijke oud herenhuizen, met traditionele Galicische architectuur en smalle straatjes die op en neer lopen over de hoofdheuvel van de oude stad. De San Francisco kerk mag u ook niet vergeten te bezoeken.

Dag 5: Betanzos – Bruma (26 km) ↗743m↘391m

Deze dag is ietwat zwaarder met steile heuvelklimmen en vele kilometers door het diepe platteland van Galicië naar Hospital de Bruma. De Camino Inglés daalt in hoogte van Limiñón, en begint dan weer te stijgen door prachtige eucalyptusbossen. U wandelt langs de parochiekerk in Leiro. De dag eindigt in een comfortabel pension even van de Camino Inglés af. 

Dag 6: Bruma- Sigüeiro (24 km)↗280m↘433m

De voorlaatste dag van de Camino Inglés, van Hospital de Bruma tot Sigüeiro is helemaal bergafwaarts, heel ontspannend. Glooiend zonder al te grote hoogteverschillen. Deze eerste km zijn grotendeels over verharde boerenlandweggetjes. Langs groene paden en slaapdorpjes wandelt u naar Sigüeiro, waar we de nacht zullen doorbrengen.

Dag 7: Sigüeiro-Santiago (16,7 km)↗327m↘302m

De spirituele reis op de laatste dag van de Camino Inglés is een korte en makkelijke etappe van 16 kilometer.
Zo heeft u ruim de tijd om rond te kijken in Santiago. De Camino wordt officieel afgesloten door het beeld van de apostel Santigo aan te raken of omhelzen. Ook is er het ritueel van de Botafumeiro, het door de kerk zwaaien van het reuzegrote wierookvat. Voldaan sluiten we de avond af met een laatste gemeenschappelijke maaltijd. U overnacht in een prachtig verbouwd klooster tegenover de kathedraal van Santiago de Compostela.

¡Buen Camino!

Camiño Inglés

Wat is inbegrepen?

N

vervoer van 1 stuk bagage tijdens de wandeling

N

pelgrims kit (pelgrimspaspoort, St. Jacobsschelp, paklijst)

N

accommodatie (kleinschalig, op basis van 2 persoonskamer, single op aanvraag mits supplement)

N

ontbijt (avondmaal rond de 15 euro)

N

deskundige begeleiding, elke avond is er een briefing bij het avondmaal

N

bij aankomst een compostela

N

maar vooral een unieke en fantastische ervaring die u nooit meer zult vergeten!

De groepen bestaan uit maximum tien personen, u kan socializen zo veel of zo weinig als wenst, sommige mensen vinden het fijn om in groep te wandelen, anderen doen het liever alleen. Het is uw keuze : want het is uw Camino!

Go Camino is een erkende reisprofessional aangesloten bij het VVR zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.

 

Aantal overnachtingen: 7 Aantal km dat gewandeld wordt: 118,4 km

Prijs:
999 EUR

Reisdata:

–  dinsdag 27/05 aankomst Ferrol (reisdag)- dinsdag 03/06/25 vertrek na het ontbijt in Santiago (reisdag).

– of periode zelf te bepalen (self-guided)

Fitness niveau: Iedereen met een goede basisconditie kan deelnemen aan deze tocht.

Exclusief in deze reis  Vluchten, aarzel niet om om alle reis-gerelateerde informatie bij mij op te vragen. Reisverzekering is voor eigen rekening, neem contact op met mij.

Hoe het beste te reizen naar Ferrol, Spain: U kunt vanuit verschillende plaatsen naar Santiago de Compostela of La Coruña of Vigo  vliegen. Vanaf elk van deze plaatsen zijn er verschillende bussen per dag om je naar Ferrol te brengen in iets minder dan 1.5 u, klik hier voor bustijden.

 

 

 

“To arrive in Santiago like a young person, begin the Camino like an old man.”

Meer informatie?

Waarom niet kennismaken op een van onze dagtochten?  https://go-camino.be/agenda/  Bekijk onze Start to Camino! reeks  https://www.via-elvira.com/start-to-camino/

 

Kennismaking met Go Camino

14 juli 2024: Via Yprensis van Diksmuide naar Ieper (25 km)

7 september 2024: Pelgrim terugkom-namiddag-IEDEREEN welkom,

cafetaria van Natuurpunt: Driepikkelstraat 34, 9030 Gent-14h30-18h00 

inclusief wandeling in de Bourgoyen

Tot staps?

Elvira

 

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.