De Camino Original (ook wel Camino Primitivo) is de oorspronkelijke ‘Sint Jacobsroute’ en de oudste bedevaartsroute. Koning Alfonso, met zijn bijnaam ‘de Kuise’ (el Casto) , is de eerste pelgrim in de geschiedenis die de bedevaart naar Santiago de Compostela ondernam. Hij creëerde een pad van spirituele devotie wat tot op de dag van vandaag bestaat.

De Spaanse naam “Primitivo” is zeker niet representatief voor de accomodaties, die niet moeten onderdoen voor de accomodaties op andere Camino’s. Daarom gebruiken wij liever de naam Camino Original.

 

j

Reisdata 2025

  • 29/09-09/10/25
  • periode zelf te bepalen (self-guided)

 

Wanneer u van wandelen met enige fysieke uitdaging houdt, dichtbij de natuur dan is deze wandeling bij uitstek geschikt. Bergachtige adembenemende vergezichten zijn onderdeel van de Camino Original.

Naast de natuur komt u door dorpen met stenen huizen en leistenen daken. Ook de pagode-achtige vormen van de hórreos (houten graanschuren op stenen pilaren) zijn een bezonderheid op zich.  Boven de dorpen bevinden zich dicht bebosde hellingen met kastanje-, dennen- en eucalyptusbomen.

Elke dag weer is er een gevoel van voldoening over de opgedane indrukken en gedane inspannningen.

Oviedo

Bij aankomst in Oviedo brengt u de eerste avond door in een typische ‘sidrerías’. Hier kunt u ervaren hoe cider in het glas wordt gegoten vanuit grote hoogte en kunt u genieten van de lokale gerechten. De kathedraal Santa Iglesia Basílica Catedral Metropolitana de San Salvador de Oviedo is een bouwwerk wat u gezien moet hebben en een ook een hoogtepunt tijdens een bezoek aan de stad. Hier krijgt u ook de eerste keer een stempel in uw pelgrimspaspoort.

De oude wijk van Oviedo bezit aantrekkingskacht. Woody Allen een grote fan van Oviedo heeft hier zelfs een standbeeld (Woody Allen’s classic – Vicky Cristina Barcelona). Er zijn in de stad overal beelden. De stad is ook een van de schoonste steden van Spanje. Asturië waarin Oviedo zich bevindt is de enige regio van Spanje die niet is veroverd door de Moren in de Middeleeuwen. De streek was het hart van de Reconquista. De vele kerken en paleizen wijzen daarop.

Dag 1: Oviedo – Grado (25 km) – ↗520m↘690m

Wanneer u Oviedo verlaat wandelen u direct in de ongerepte natuur van Asturië. Het groen van Asturië is verbazingwekkend: landelijke, schaduwrijke wandelpaden met een prachtig uitzicht. U passeert talrijke kleine plaatsen, zoals Escamplero, Peñaflor. U wandelt onder het genot van een prachtig uitzicht de stad in. Bergen aan beide zijden van de hoofdweg. U kunt via een Romaanse brug de rivier over en een onverharde pad nemen naar Grado, waar u zult overnachten. Grado is een mooie stad met zeer goed bewaard gebleven indiano architectuur: gebouwen gebouwd door migranten die later naar Amerika zijn getrokken.

Dag 2: Grado – Salas (22 km) – ↗810m↘630m

De weg naar San Juan de Villapañada was het toneel van een belangrijke slag tijdens de Napoleontische oorlog. Er volgt een steile klim in de Cordillera Cantabrica, waarna we afdalen naar Santa Eulalia de Doriga. Santa Eulalia de Doriga is een semi-geruïneerd klooster dat werd gesticht in 1024 na Christus in Cornellana. U passeert een aantal mooie dorpen met middeleeuwse overblijfselen en kronkelende straatjes. U steekt de rivier de Nonaya over, waar veel op zalm wordt gevist. Uiteindelijk komt u aan in Salas. Salas is een van de beste bewaarde middeleeuwse dorpen in Asturië, met zijn middeleeuwse toren, het paleis van Valdés Salas en de Colegiata de Santa María la Mayor. Ook Indiano architectuur is in ruime mate aanwezig in Salas (gebouwen gebouwd door migranten die later naar Amerika zijn getrokken).

Dag 3: Salas -Tineo (20 km) – ↗790m↘370m

Vanaf Salas klimt u door een regenwoud met geweldige vergezichten en gesitueerd tussen bomen en varens met daarbij het geluid van kabbelende beekjes van de bergketen. Als u wilt kunt u ook de waterval van Nonaya bezoeken. Wat volgt is een vlakke wandeling naar het dorp La Espina. De prachtige molen en tal van kleine dorpjes maken een schilderachtige ansichtkaart.  We overnachten In Tineo.  Vanaf het centrale plein  met het mooie stadhuis is er ook een goed uitzicht over de vallei.

Dag 4: Tineo – Pola de Allande (27 km) – ↗836m↘958m

De etappe van vandaag op de Camino Primitivo voert je door wat uitdagender, heuvelachtig terrein. De route voert je door mooie, rustige bossen en door het dorp Vega de Rey. Het laatste deel van het gedeelte van vandaag naar Pola de Allande omvat een scherpe afdaling van 300 meter.

Dag 5: Pola de Allande – Berducedo of La Mesa (21.8 km) – ↗1085m↘764m

Na Pola de Allande heeft de Camino nog een relatief zware klim van 600 meter in petto voor de pelgrims, dit op weg naar de top van Puerto del Palo. Uw inspanningen worden echter beloond met een prachtig uitzicht op de Cantabrische bergen. Vanaf hier neemt u een afdaling van 250 meter via een pad dat bekend staat als ‘Camino de los Hospitales’. Je passeert een prachtig, rustig bos terwijl je je weg baant naar La Mesa, je stop voor de nacht.

Dag 6: La Mesa – Grandas de Salime (15.7 km) – ↗965m↘1281m

We beginnen de dag met een klim. Het pad stijgt geleidelijk en u kunt een mooie zonsopgang zien. In Buspol kunt u even stilstaan bij een oude kapel met een leien dak. Dan begint de afdaling. U wandelt door een dennenbos en ziet voor de eerste maal de Rio Navia. Dichterbij kunt u ook de dam van Embalse de Salime zien. U kunt de dam oversteken en wandelen naar het dorp Grandas de Salime waar u zult overnachten. Dit dorp was beroemd om zijn goudwinning. In dit slaapstadje hebben ze een mooi Etnografisch museum.

Dag 7: Grandas de Salime – A Fonsagrada (28 km) – ↗870m↘490m

U wandelt door het schattige kleine dorpje Castro. Daarna begint de klim naar El Acebo. Het is een steile klim naar de bergtop vanaf waar we de windmolens zien draaien. Het uitzicht is goddelijk. Hier neemt u afscheid van Asturië en kunt u verder wandelen  in de provincie van Galicië. Het teken dat staat voor de Camino (de schelp) is van richting veranderd: het is nu gemarkeerd door de open zijde van de schelp, in tegenstelling tot de Asturische borden, welke uitgingen van de dichte zijde. U kunt nu verder klimmen naar Fonsagrada waar u de nacht zal doorbrengen.

Dag 8: A Fonsagrada – O Cádavo Baleira (23 km) – ↗850m↘1070m

U passeert het kleine gehucht Padrón met uitzicht op de omliggende bergen en vervolgen de tocht op een bosweg met allemaal dennen. Op de top van de berg bevind zich Montouto; een voormalige pelgrim ziekenhuis opgericht in 1390 door Pedro I, de Wrede. Nu volgt er een steile klim naar A Lastra; voorheen eigendom van de Ridders van St John. U trekt voorbij aan het aantrekkelijke stadje Fontaniera en dan bereikt u O Cádavo Baleira. Dit stadje is de hoofdstad van de gemeente Baleira.

Dag 9: O Cádavo Baleira – Lugo (31 km*) – ↗540m↘800m

U begint met een klim naar de top van de A Vaqueriza. Vandaar kunt u de A Terra Cha, een plateau in de provincie Lugo, zien. Deze regio is een van de belangrijkste melkproducerende gebieden van Europa. U daalt af naar Vilabade en komt aan in de gemeente Castroverde. Hier kunt u de gotische kerk van Santa María bezoeken, een nationaal monument. De wandeling gaat nu richting San Miguel do Camiño. Na het oversteken van de rivier de Chamoso tot Souto de Torres komt u in Vilar de Cas en A Pallota. U wandelt nog door een aantal slaapdorpjes.

Langs de route naar de stad Lugo bevinden zich fonteinen, stenen muren, akkers, traditionele huizen en bossen. U bereikt de oudste stad van Galicië; Lugo of Lugo Augusti. Deze stad werd gesticht in 14 voor Chr onder het bewind van keizer Augustus.  De stad wordt omringd door ’s werelds langste (2 km) en hoogste (8.5 m) overgebleven Romeinse muren met 85 ronde torens. Een wandeling via de muur geeft u een impressie van de omvang daarvan en van de stad.
De muur staat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. U gaat door de poort van San Pedro de stad in. Vervolgens komt u aan op het prachtige en gastvrije Praza Maior. Hier bevindt zich ook de indrukwekkende kathedraal van Santa Maria. Overigens heeft de Romeinse muur in Lugo een binding met de Grote Muur van China sinds 2007. *het merendeel van de tocht is bergafwaarts en lijkt dus zwaarder.

Dag 10: Lugo – Ferreira (25 km) ↗570m↘502m - self guided

De Camino verlaat Lugo bij de kathedraal en door de oudste poort van de stadsmuur, Porta Miñá genaamd (verwijzend naar de Miño-rivier). Vanaf hier loop je naar de wijk San Lázaro en steek je de oude Romeinse brug over. Na een paar kilometer passeer je een nationaal monument en museum genaamd Santa Eulalia de Bóveda, met enkele van de meest fascinerende vroeg-middeleeuwse schilderijen van het hele Iberische schiereiland. Het pad gaat door boerderijen en bossen naar San Román da Retorta.

Dag 11: Ferreira-Melide (24 km) ↗369m↘436m-self guided

De Camino Original volgt de oude paden die nog steeds erg in gebruik zijn en verbindt vele kleine plattelandsdorpen en gehuchten in de omgeving, zoals Seixalvo, Xende, Ferreira en Merlán. De route gaat verder door Toques en naar de historische stad Melide in de provincie A Coruña. Dit is waar de Camino Original samenkomt met de Camino Francés. Je zult merken dat het aantal pelgrims vanaf nu veel hoger zal zijn. Maak van de gelegenheid gebruik om ‘pulpo’ (octopus) te proeven in een van de vele ‘pulperías’ (octopusrestaurants) in de stad.

Dag 12: Melide-Pedrouzo (33 km) ↗659m↘823m-self guided

We volgen bospaden, steken vele mooie beekjes en weiden en wandelen langs het dorp Boente waar je de Santiago-kerk zult zien. Je passeert het pittoreske dorpje Ribadiso wandelt langs Arzúa. Arzúa ligt in het hart van het melkland, zorg ervoor dat je wat van de lokale kaas probeert. Een bezoek waard de kerk van Santa María en de kerk van A Magdalena in de stad. We komen aan in onze bestemming van vandaag: Pedrouzo.

Dag 13: Pedrouzo-Santiago de Compostela (19 km) ↗364m↘395m - self guided

Dit is de laatste wandeldag van je Camino-reis naar Santiago de Compostela! Vanaf Pedrouzo brengt de route je naar Amenal en verder naar Lavacolla. De naam Lavacolla komt van het feit dat pelgrims zich hier in de rivier wasten voordat ze Santiago bereikten. Het pad naar Monte do Gozo of ‘Mount of Joy’ staat vol met altijd aanwezige eucalyptusbomen. De heuvel zelf is bedekt met een enorme sculptuur die het bezoek van Johannes Paulus II aan Santiago herdenkt. Vanaf hier daalt de Camino af naar Santiago de Compostela. Je komt Santiago binnen via de bruisende Rúa de San Pedro en de oude stad in bij Porta do Camiño.

U bent aangekomen in Santiago de Compostela! Na een bezoek aan de kathedraal en even bij te komen van je wandeling, neem je de tijd om dit juweeltje van een stad te verkennen, klein maar levendig. De door UNESCO beschermde oude stad van Santiago zal u betoveren.

¡Buen Camino!

Wat is inbegrepen?

 

N

pelgrims kit (pelgrimspaspoort, St. Jacobsschelp, paklijst)

N

vervoer van 1 stuk bagage tijdens de wandeling

N

accommodatie: 2 persoonskamers (eenvoudig, kleinschalig, schoon & rustig)

N

ontbijt (avondmaal kost rond de 15 euro), deskundige begeleiding, elke avond is er een briefing bij het avondmaal

N

bij aankomst een Compostela

N

een ervaring om nooit meer te vergeten

Getuigenis Maria en Daan

Go Camino is een erkende reisprofessional aangesloten bij het VVR zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.

 

 

-Aantal overnachtingen: 10 nachten
-Aantal km dat gewandeld wordt: 213,50 km

Prijs: 1.250 EUR

Reisdata: 

-Vraag ons om een offerte voor een self guided pelgrimstocht waarbij u zelf de afreisdatum kunt kiezen.

-Groepsreis: maandag 29 september 2025, aankomst in Oviedo, 9 oktober: vertrek na het ontbijt uit Lugo. U kunt eventueel uw pelgrimstocht verderzetten door self guided bij te boeken.

De individuele boeking kan nooit meteen bevestigd worden: we moeten de overnachtingsplaatsen contacteren of ze beschikbaar zijn op jouw data. Reserveer daarom tijdig je reis.

Fitness niveau:
Ideaal is om een goed uithoudingsvermogen te hebben, en over een goede conditie te beschikken.

Exclusief in deze reis: vluchten, aarzel niet om alle reis-gerelateerde informatie bij mij op te vragen. Reisverzekering is voor eigen rekening, neem contact op met mij.

Reisverzekering is voor eigen rekening, neem contact op met mij.

Hoe het beste te reizen naar Oviedo, Spanje:

*Vanaf de luchthaven van Asturias die wordt aangevlogen door Ryanair uit Charleroi duurt het 35 minuten van op de luchthaven van Asturias om naar het busstation van Oviedo af te reizen met de Alsa busmaatschappij.

*Vanaf de luchthaven van Santander (wordt aangevlogen door verschillende budget luchtvaartmaatschappijen), is er een directe verbinding met Alsa busmaatschappij  naar de stad Oviedo (reisduur 3 h 35 min). U kunt onderweg genieten van het landschap van het natuurpark van Picos de Europa.

 

 

“To arrive in Santiago like a young person, begin the Camino like an old man.”

Meer informatie?

Waarom niet kennismaken op een van onze dagtochten?  https://go-camino.be/agenda/  Bekijk onze Start to Camino! reeks  https://www.via-elvira.com/start-to-camino/

 

Kennismaking met Go Camino

14 juli 2024: Via Yprensis van Diksmuide naar Ieper (25 km)

7 september 2024: Pelgrim terugkom-namiddag-IEDEREEN welkom,

cafetaria van Natuurpunt: Driepikkelstraat 34, 9030 Gent-14h30-18h00 

inclusief wandeling in de Bourgoyen

Tot staps?

Elvira

 

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.