Ik begeleid u bij uw eerste stappen op weg naar Santiago de Compostela en dit in kleine groepen van maximum tien deelnemers. Daarbij wandelen we langs het pad dat ook de pelgrims wandelden en houden we rekening met de mogelijkheden van elke afzonderlijke deelnemer.

Op de Camino Francés is het voelbaar dat in meer dan 1000 jaar miljoenen pelgrims u zijn voorgegaan. Deze tocht blijft een klassieker met vele hoogtepunten onderweg, ondermeer het ‘Cruz de ferro’ waar de pelgrims al eeuwenlang hun ‘last’ achterlieten in de vorm van een steen. Een traditie die nog steeds verder gezet wordt.

Tijdens de GO CAMINO-wandelingen kun jij de regie loslaten. De wandelingen, overnachting en bagagevervoer zijn steeds voor jou geregeld.

j

Reisdata

 

2025

  • 18/06-01/07/25
  • individuele pelgrimstocht met flexibele afreisdatum mogelijk

U overnacht in de Romeinse stad Astorga waar het sensationele Gaudí-gebouw “Palacio Episcopal” ons begroet. Astorga is beroemd om zijn chocolade en mantecadas (soort cake). U bezoekt de kathedraal waar u uw eerste stempel in uw pelgrimspaspoort  zult krijgen.

Dag 1: Astorga – Rabanal (20,6 km) – ↗322m↘53m – Voor Camino Francés light scroll naar dag 8

Op deze dag wandelt u langs Maragato villlages (de bewoners worden verondersteld de laatste Moorse inwoners van Spanje te zijn). U verblijft na de wandeling in het authentieke en gastvrije dorp Rabanal gelegen in een prachtig berglandschap. Wanneer u dat wenst, kunt u een pelgrimszegen ontvangen van de de monniken in een Romaanse kerk uit de twaalfde eeuw. Of u maakt een rustige avondwandeling door het dorp.

Dag 2: Rabanal – El Acebo (16,5 km) – ↗491m↘479m

Op dag twee wandelt u naar het hoogste punt van onze tocht: Cruz de Ferro (1504 m). Dit kruis is het symbool geworden van de pelgrimweg St. Jacobs. Neem eerst de tijd om u te bezinnen over het doel van uw reis voordat u uw steen of een ander teken van liefde aan de grote stapel toevoegt. Die stapel getuigt van onze collectieve terugkeer. Mensen mogen hier de tijd voor nemen. U overnacht in een typisch bergdorp in El Acebo. Aldaar is ook een infinity zwembad (vergeet uw badpak niet). U verblijft overigens in de prachtige Bierzo streek met zijn beschutte microklimaat en wijngaarden.

Dag 3: El Acebo – Cacabelos* (15,6 km) – ↗129m↘747m *als gevolg van een gevaarlijke weg nemen we vervoer van Ponferrada naar Cacabelos

U steekt de middeleeuwse brug van Molinaseca over. Dan is er de mogelijkheid om het “Castillo de los Templarios” of Tempelier kasteel in de stad van Ponferrada te bezoeken en ook op die manier te genieten van het romantische verleden. U overnacht in het charmante Cacabelos, een belangrijke middeleeuwse pelgrimhalte met een archeologisch- en wijnmuseum.

Dag 4: Cacabelos – Trabadelo (18,7 km) – ↗399m↘328m

Vandaag wandelt u naar Villafranca del Bierzo; ook wel omschreven als ‘het kleine Santiago‘. U brengt de nacht door in het bergdorp Trabadelo. Rust goed uit want morgen begint een van de zwaarste tochten.

Dag 5: Trabadelo – O'Cebreiro (19 km) – ↗1044m↘400m

Een lastige steile klim vandaag die wordt beloond met een prachtig uitzicht. Mocht het u te veel zijn dan kunt u in Las Herrerias ook een paard huren om omhoog te klimmen (niet inbegrepen in de prijs). We naderen nu de regio Galicië en het bergdorp O ‘Cebreiro. Binnenwandelen is net een verhalenboek in stappen: leisstenen huisjes met rieten daken en Keltische muziek op de achtergrond; welkom in Galicië!

Dag 6: O'Cebreiro– Triacastela (21km) – ↗313m↘869m

U heeft vandaag een rustige dag, u wandelt naar het dorp Triacastela. Voornamelijk bergafwaarts wandelt u door verschillende dorpen. Welke kant u ook op kijkt; een prachtig uitzicht. De vroege ochtendnevel kan de meest verbazingwekkende ‘drijvende’ eilanden te voorschijntoveren. Het dorp Triacastela was vroeger een belangrijke stop voor middeleeuwse pelgrims die de berg afdaalden.

Dag 7: Triacastela – Sarria (18,2 km of 21,3 km via Samos) – ↗571m↘789m

U overnacht in de plaats Sarria. Er is ook de mogelijkheid om een van de oudste en grootste benedictijnenklooster in Spanje met de naam ‘Samos’ te bezoeken (21,3 km via de hoofdweg of 25,1 km via Aguiada). Sarria met zijn Keltische oorsprong was een belangrijk middeleeuws centrum voor pelgrims vandaar de vele kloosters, kapellen en kerken.

Dag 8: Sarria – Portomarin (22,1 km) – ↗494m↘579m – Start Camino Frances light

Van Sarria naar Portomarin wandelt u op mooie bospaden. Dit deel van de route is de mijlpaal voor de nog resterende 100 km tot de aankomst in Santiago de Compostela. Portomarin bevindt zich aan de de rivier de Miño. Eigenlijk is dit het nieuwe Portomarin. Het oude Portomarin is sinds 1963 verzonken in het water van de rivier de Miño door de bouw van de Belaresdam. Het oude Portomarin was tijdens de Middeleeuwen een erg belangrijk onderdeel van de Camino. Er was een grote brug en een ziekenhuis. Nu ligt alles dus onder water. In het najaar wordt de oude stad weer zichtbaar in verband met de daling van het water van de rivier. In verband met de bouw van de dam is de grote kerk – gebouwd in de 12e eeuw door de ridders van de Orde van San Juan van Jeruzalem – uit elkaar gehaald en steen voor steen opnieuw opgebouwd op de plaats waar hij nu staat in het nieuwe Portomarin.

Dag 9: Portomarin – San Xulian (31km) – ↗597m↘499m

Dit deel van de weg kruist de Ligonde bergketen. Dit was een middeleeuwse stop waar Karel de Grote nog verbleven heeft. De wandeling begint vandaag klimmend richting Mt. San Antonio. U wandelt dan verder door een bos van pijnbomen en langs weiden. Er zijn onderweg ook interessante kerken te bewonderen. De nacht brengen we door in San Xulian, in een huis dat vroeger deel uitmaakte van een oude molen. U kan eventueel een taxi nemen voor de laatste 5km.

Dag 10: San Xulian – Arzua (25,4 km) – ↗428m↘597m

Van San Xulian naar Arzua passeert u de grens tussen de provincies Lugo en La Coruña. U wandelt door Melide ook wel de hoofdstad van de pulpo (inktvis) genoemd.  Hier sluit de Camino aan op de Camino Primitivo. De tocht gaat langs de rivier de Catasol. De eindbestemming van deze dag is Arzua. We vergeten natuurlijk niet van de Arzua kaas te proeven. Deze kaas in combinatie met de membrillo, een zoete gelatine-achtige spijs en een glaasje albariño is overheerlijk. Onderweg ziet u talrijke eucalyptus- en eikenbomen, zeer traditionele Galicische dorpen met veel boerderijen en talrijke dieren.

Dag 11: Arzua – Pedrouzo (19,8 km) – ↗474m↘485m

U wandelt  tussen de weilanden, eiken- en eucalyptusbomen. Ook passeert u kleine en traditionele dorpen. Het grootste deel van deze wandeling is op onverharde wegen. De wandeling is relatief gemakkelijk omdat die veel vlakke delen kent.  Het is daarom een goede manier om u voor te bereiden op het grote moment waarop u Santiago de Compostela bereikt!

Dag 12: Pedrouzo – Santiago de Compostela (19,8 km) – ↗378m↘422m

Vandaag de laatste kilometers voordat u bij uw eindbestemming aankomt: het Plaza del Obradoiro in Santiago de Compostela. Alle vorige weilanden, schapen, koeien, schaduwen, modder, gesprekken, zelfkennis, mystiek, godsdienst, wijn, blaren, stenen, bandages, laarzen, steile heuvels, offers en inspanningen zullen vervagen wanneer we het Plaza oplopen. Bij de Monte do Gozo kunt u voor het eerst de stad Santiago de Compostela aanschouwen en een glimp van de kathedraal zien. Last but not least bereikt u de ‘Plaza del Obradoiro’. Hier sluit u uw Camino af die is namelijk pas officieel als u het beeld van de apostel Santigo hebt aangeraakt/omhelst. Ook is er het ritueel van de Botafumeiro, het door de kerk zwaaien van het reuzegrote wierookvat. Voldaan met in ons bezit onze Compostela, sluiten we de avond af met een laatste gemeenschappelijke maaltijd en u overnacht in een prachtig verbouwd klooster tegenover de kathedraal van Santiago de Compostela.

Wat is inbegrepen?

N

vervoer van 1 stuk bagage tijdens de wandeling

N

pelgrims kit (pelgrimspaspoort, St. Jacobsschelp, paklijst)

N

accommodatie (kleinschalig, zo vaak mogelijk op basis van 2 persoonskamer, single op aanvraag mits supplement)

N

ontbijt (avondmaal kost rond de 15 euro)

N

deskundige begeleiding, elke avond is er een briefing bij het avondmaal

N

bij aankomst een Compostela

N

maar vooral een unieke en fantastische ervaring die u nooit meer zult vergeten!

De groepen bestaan uit maximum tien personen, u kan socializen zo veel of zo weinig als wenst, sommige mensen vinden het fijn om in groep te wandelen, anderen doen het liever alleen. Het is uw keuze : want het is uw Camino! Lees hier het verhaal van Carine en het verhaal van Christel.

Go Camino is een erkende reisprofessional aangesloten bij het VVR zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.

 

Aantal overnachtingen: 13 nachten
Aantal km dat gewandeld wordt: 247.7 km/114.2 km

Prijs: 1.699 EUR

Reisdata:

  • 18/06/25 aankomst in  Madrid en afreizen naar Astorga (reisdag)-01/07/25 (reisdag) vertrek vanuit Santiago na het ontbijt.

Fitness niveau:
We raden we aan om enige conditie op te bouwen door regelmatig te gaan wandelen of joggen. Ook fietsen en zwemmen zijn een geschikte training.

Exclusief in deze reis: Vluchten, aarzel niet om alle reis-gerelateerde informatie bij mij op te vragen. Ik help u graag hierbij verder en probeer ook met de andere deelnemers af te stemmen om samen af te reizen. Reisverzekering is voor eigen rekening, neem contact op met mij.

Hoe het beste te reizen naar Astorga/Sarria in Spanje:
Vanaf de luchthaven van Madrid (wordt aangevlogen door verschillende budget luchtvaartmaatschappijen), is er een directe verbinding met Alsa busmaatschappij  naar de stad Astorga en dit in 5 u. Reist u liever per trein? vanuit Madrid, Chamartin, duurt het ongeveer 2h52 min vooraleer Astorga te bereiken. Sarria is te bereiken met de trein vanuit Madrid, Chamartin. Reistijd ongeveer 5 tot 6 uur Renfe

 

“To arrive in Santiago like a young person, begin the Camino like an old man.”

Camino Francés
div>

Meer informatie?

Waarom niet kennismaken op een van onze dagtochten?  https://go-camino.be/agenda/  Bekijk onze Start to Camino! reeks  https://www.via-elvira.com/start-to-camino/

 

Kennismaking met Go Camino

14 juli 2024: Via Yprensis van Diksmuide naar Ieper (25 km)

7 september 2024: Pelgrim terugkom-namiddag-IEDEREEN welkom,

cafetaria van Natuurpunt: Driepikkelstraat 34, 9030 Gent-14h30-18h00 

inclusief wandeling in de Bourgoyen

Tot staps?

Elvira

 

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.