Pelgrim in de kijker: Camino Francés

Carine schreef zich, samen met haar man Ronny, in voor een groepsreis naar de Camino Francés. Samen wandelden we, in oktober 2022, van Astorga naar Santiago de Compostella. Lees hier haar verhaal.

Ik ben Carine Reenaers, gehuwd met Ronny Reculé en mama van twee zonen, een vakantiezoon, drie lieve schoondochters en ondertussen ‘moeke’ van 7 schatten van kleinkinderen.

Mijn grote passie in mijn leven is mijn job!
Voetreflexologe en docent voetreflexologie zijn, vullen al meer dan 23 jaar mijn dagen.
Mijn voetjes hebben mij dan ook naar Santiago de Compostela gebracht.

Hoe ben ik erbij gekomen om de Camino te gaan wandelen?

Ons Camino-verhaal start op 2 november 2016.
Mijn vader kreeg op 14 oktober 2016 het verdict van een terminale longkanker en overleed, op 79-jarige leeftijd, op 6 november 2016.
Zijn ziekte kwam onverwachts. Er was geen vorm van therapie meer mogelijk.
Mijn vader aanvaardde nagenoeg onmiddellijk zijn ziekte, nam thuis van vele naasten persoonlijk afscheid waarna hij rustig overleed.
Het gaf een intense verbondenheid met ons allen.
Mijn vader bereidde zijn uitvaart, op de manier zoals hij het wou, zelf voor.

Tijdens zijn korte periode van ziek zijn gaf ik hem elke dag een voetreflexologie sessie. We hadden toen mooie, intense gesprekken over leven en dood Ook deelde hij over zijn geloof, zijn vriendschappen, zijn  dankbaarheid en het trots zijn op zijn vrouw en zijn gezin. Hij was een echte familieman!
Het waren bijzondere momenten samen!

Op woensdag 2 november 2016 vertelde pa me dat hij van één ding in zijn leven spijt had… Hij had graag een steen gelegd bij Cruz de Ferro op de Camino naar Santiago de Compostela.
Het was een steen met de naam van zijn vader die op jonge leeftijd (49) overleed en het gezin met veel zorgen achterliet.

De steenlegging bij Cruz de Ferro zou voor mijn vader een symbolisch moment van ‘lasten uit het verleden neerleggen’ geweest zijn.

De Camino trok mij al langer en ik heb aan mijn vader de belofte gemaakt om zijn ‘steen’ naar Cruz de Ferro te brengen. Hij wou graag dat mijn man Ronny met mij mee wandelde.

Ons idee was om in 2020 te stappen en toen kwam de pandemie….

Begin januari 2022 kwam de nieuwsbrief van Go Camino mijn mailbox binnen.
Toen ik las dat de Camino Frances op 4 oktober 2022 (mijn vaders verjaardag) zou starten, wist ik meteen dat dit hét moment was om te verwezenlijken wat ik beloofd had.
De Camino Frances passeerde immers langs ‘Cruz de Ferro’.

Het was dan ook een héél bijzonder en emotioneel moment wanneer zijn steen daar werd neergelegd. Mijn belofte aan hem kunnen waarmaken gaf een krachtige verbondenheid met mijn overleden vader.
Naar mijn gevoel heeft hij samen met ons de weg gestapt.

Het was een mooi moment toen ik mijn moeder (88), broers en zus contacteerde vanaf Cruz de Ferro om hen mee te delen dat de steen zijn bestemming bereikt had.
Voor mijn moeder was het dan ook erg betekenisvol toen we, op 20 oktober 2022,  een marmeren schelpje vanuit Santiago de Compostela aan mijn vaders grafsteen bevestigden.

Heb ik getraind?
Door omstandigheden hadden we jammer genoeg veel te weinig tijd om te trainen. Gelukkig wandelen we allebei heel erg graag en we geloofden erin om op ons eigen tempo deze tocht te kunnen maken.

Het mooie om met Elvira van Go Camino mee te gaan is dat alles zo fijn georganiseerd is en je niet ‘hoeft’ in groep te gaan. Iedereen stapt zijn of haar Camino volgens eigen tijd en tempo!
De eerste dagen waren pittig maar gaandeweg beterde het elke dag. En van lichamelijke ongemakken zijn we gespaard gebleven, zelfs geen blaren op onze voeten gehad!
Voor mij had die tocht best nog langer mogen duren!

Wat heeft je veranderd na de Camino?
De Camino Francés stappen heeft best wel veel in beweging gezet in mijn leven. Het aankomen op het plein bij de kathedraal van Santiago de Compostela betekende voor mij dat ik mijn doel bereikt had. Het was een heel emotioneel moment!

Het ‘stilvallen‘ tijdens het stappen en op een traag tempo de dag doorbrengen, heeft hier een verlangen opgewekt om meer ‘bewuste rust’ momenten in mijn drukke leven in te plannen. En dit lukt best al goed!

De dankbaarheid en verbondenheid om dit samen te doen met Ronny is groot.
De steun van de kinderen en kleinkinderen was/is ook zo groot!

De blijvende contacten met medepelgrims zijn een mooi geschenk.
De verwondering voor de natuur nam alleen maar toe. In het NU aanwezig zijn, geeft meer schoonheid aan mijn leven.

Kort na de Camino heb ik de beslissing genomen om een nieuwe uitdaging aan te gaan in verband met mijn passie!
Begin januari 2023 startte ik met enkele mensen mijn eigen ‘Team Carine Voetreflexolgie’ opleidingscentrum op. In september starten we met de jaaropleidingen voetreflexologie en workshops.
Na jarenlang in opdracht van anderen te hebben lesgegeven is het nu tijd om mijn eigen ‘voeten‘pad’ te gaan en datgene te doen waar mijn hart vol van is!!    http://www.voetreflex-carine.com En… het gezegde dat de Camino je roept is een feit….

In april 2023 stapten we met Elvira van Go Camino
de Camino Spiritual van Pontevedra naar Santiago de Compostela.

We hopen in de toekomst zeker weer een Camino mee te stappen. Er staan er nog op ons verlanglijstje!

Bedankt Elvira voor het organiseren van de Camino routes!
Een echte aanrader!

Buen Camino Carine!

Camino Francés