Ik begeleid u bij uw eerste stappen op weg naar Santiago de Compostela en dit in kleine groepen van maximum tien deelnemers. Daarbij wandelen we langs het pad dat ook de pelgrims wandelden en houden we rekening met de mogelijkheden van elke afzonderlijke deelnemer.  Tijdens de GO CAMINO-wandelingen kun jij de regie loslaten. De wandelingen, overnachting en bagagevervoer zijn steeds voor jou geregeld.

We wandelen over de vele Romeinse wegen en bruggen (Via Romana) en genieten tevens van de vele eucalyptusbossen. We wandelen over landweggetjes en lokale paden en door vele authentieke dorpjes.

De Camino Portugués is ook als self-guided/individueel te boeken op het tijdstip dat jij wenst te vertrekken. Deze formule biedt je alvast nog meer ruimte om alleen onderweg te zijn, op jouw ritme, met jouw zelfgekozen vertrek-en einddatum!

j

Reisdata

2024+2025

  • 07/10-14/10/24 light versie
  • 15-28/04/25 lange versie
  • Past deze datum niet? 
   Vraag  een offerte voor een individuele tocht

Dag 1 : Porto – Vila do Conde (21,6 km) – geen hoogteverschil – Voor lightversie scroll naar dag 7

U verblijft in het historische centrum van Porto, aan de oevers van de rivier de Douro en op steenworp afstand van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Op de eerste dag wandelt u langs de kathedraal Sé en begint uw camino in Matosinhos langs het strand van de Atlantische kust. U wandelt langs de beroemde vismarkt en u steekt vervolgens de brug over van “Ponte móvel”. Dit is ook een symbolische start voor de eerste dag. De tocht voert verder langs de houten promenades/vlonderpaden die de prachtige kustlijn volgt. U passeert de vuurtoren van de Costa Negra, Remembrance Beach en de Obelisk. In één van de dorpjes aan zee wordt de lunch genuttigd. Eenmaal aangekomen in Vila do Conde bestaat de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de Capela do Socorro of het maritiem museum. Vanuit het Convento de Santa Clara wordt u beloond met een prachtig uitzicht over de stad en ziet u de overblijfselen van een opmerkelijke aquaduct. De heerlijke visgerechten uit dit vissersdorp vergeten we daarbij ook niet te proeven.

Dag 2 : São Pedro de Rates – Barcelos (15,9 km) – ↗237m↘274m *

Bij aankomst in São Pedro de Rates ziet u  een Romaanse kerk; zeker een bezoek waard. Vervolgens wandelt u via rustige landweggetjes door eucalyptus- en dennenbossen naar de stad Barcelos. U wandelt Barcelos -een stad van Romeinse oorsprong-  binnen via een 14de eeuwse brug. De stad is gelegen op een heuvel boven de rivier Cávado en was de zetel van de Graven van Barcelos tot en met de 15e eeuw. Thans is de stad vooral bekend om zijn aardewerk, waarvan met name de ‘Galo de Barcelos’, dat het symbool is van Portugal. De haantjes zijn dan ook overal te zien in de stad.

Dag 3 : Barcelos – Vitorino dos Piães (21 km) – ↗402m↘344m

Dit is één van de mooiste wandelingen van de Camino Portugues. De wandeling voert ons door prachtige landschappen en langs wijngaarden. U kunt genieten van de sinaasappelen, vijgen, citroenen en uiteraard de druiven.  Dan bereikt u de rustige Neiva vallei. U overnacht in het plaatsje Vitorino de Piães.

Dag 4 : Vitorino dos Piães- Ponte de Lima (12 km) – ↗176m↘261m

Vandaag wandelt u door de vallei van Lima en komt u aan in “Ponte de Lima”. Dit is de oudste stad van Portugal genoemd naar de brug over de rivier de Lima. Ponte de Lima is een heerlijke middeleeuwse stad met leuke markten. De regio staat bekend om zijn Vinho Verde; een sprankelende witte wijn. Elk jaar is er van mei tot oktober een Garden Festival. Tijdens dit festival zijn er twaalf verschillende tuinen opengesteld voor het publiek. Ook u kunt deze tuinen tijdens onze wandeling door Ponte de Lima bezoeken.

Dag 5 : Ponte de Lima – Rubiães (18 km) – ↗561m↘368m

Op dag 5 volgt een steile klim door de Labruja vallei. Het hoogste punt is op Alto da Portela Grande (hoogte 410m). Wandelstokken komen hier zeker van pas. Langs de route vindt u tal van kapellen, stenen en kruisbeelden die de pelgrims naar Santiago hebben geplaatst om hun bezoek te markeren. U brengt de nacht door in het dorpje Rubiães.

Dag 6 : Rubiães – Tui (19,3 km) – ↗332m↘496m

Vandaag is het een bijzondere dag want u begint uw wandeling in Portugal en eindigt in Galicië, Spanje ! Het landschap is zoals in de rest van Galicië: groen en heuvelachtig. Het begin van de wandeling is steil naar beneden. Via Rio Coura volgt een lange klim naar Alto São Bento da Porta Aberta. Dan volgt er wederom een steile afdaling naar Fontoura. Vandaar wandelt u naar Rio Minho; de natuurlijke grens tussen de twee landen. U wandelt langs de historisch ommuurde stad Valença. Het bezoek aan de vesting is beslist de moeite waard. Op weg naar Tui, vindt u de in 1879 gebouwde oude internationale brug over de rivier de Minho. Tijd om de horloges gelijk te zetten; in Spanje is het een uur later. Tui is een goed bewaard gebleven oude middeleeuwse stad. De uit de 12 de eeuw stammende kathedraal van Santa Maria is zeker een bezoekje waard en is zeker een blijvende herinnering.

Dag 7 : Tui – O Porriño (17,3 km) – ↗170m↘195m = startpunt van de light versie

Vanuit Tui wandelt u het grootste gedeelte langs rustige landelijke wegen en bospaden door de rio Louro vallei. Aan het einde van de tocht komt u aan in de stad O Porriño. Hier brengt u de nacht door. U kunt zich verlekkeren op de Galicische keuken.

Dag 8 : O Porriño – Redondela (14,9 km) – ↗248m↘256m

Op deze dag bestaat de mogelijkheid de kerken van Santa Eulalia del Monte en de Pazo de los Marqueses in de parochie van Mos te bezoeken. Deze kerken zijn hele mooie voorbeelden van de Galicische architectuur. U wandelt verder via bospaden rond Monte Cornedo en richting de kust. Daar worden u beloond door het eerste uitzicht op de rivier: de prachtige Ria de Vigo.  We overnachten in de stad Redondela en genieten van de vele pleintjes. Redondela is ondermeer bekend als het dorp van de viaducten uit de 19e eeuw.

Dag 9 : Redondela – Pontevedra (18,1 km) – ↗469m↘472m

U wandelt door het bos (steile helling) in de buurt van Alto de Lomba voordat u kunt afdalen naar het plaatsje Arcade. U bereikt dan de historische kant van Ponte Sampaio, de Camino kruist de Verdugo Rivier. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog leed Napoleon een van zijn grootste nederlagen in Galicië op de brug die wij gebruiken om de Verdugo Rivier over te steken. Het tweede deel van de tocht is bergop. U loopt langs de oude stenen paden van de Verea Vella da Canicouva. Vervolgens klimt u naar Cruceiro Cacheiro om uiteindelijk af te dalen naar de provinciale hoofdstad van Pontevedra. Pontevedra heeft veel te bieden. De stad heeft een prachtig middeleeuws centrum.  U kunt de 18e-eeuwse kapel in barokke stijl bezoeken. Aldaar ook het heiligdom van “La Virgen Peregrina” of pilgrim maagd; patrones en tevens symbool van de stad. Praza de Leña is het mooiste plein van Pontevedra waar we de dag afsluiten.

Dag 10 : Pontevedra – Caldas de Reis (21,6 km) – ↗290m↘289m

Vandaag wandelt u door de dorpen van Alba, A Portela en Briallos. In Alba is de kerk van Santa Maria de Alba te bewonderen en in A Portela de kerk van San Mamede. U kunt wandelen door de wijngaarden, langs kleine kapellen en door dennen- en eucalyptusbossen. Caldas de Reis is bekend om zijn warmwaterbronnen. Caldes de Reis ligt aan de samensmelting van de rivieren Bermaña en Umia. Tijd om de voeten te ontspannen in de heerlijke warmwaterbronnen van Caldas de Reis.

Dag 11 : Caldas de Reis – Padrón (18 km) – ↗340m↘370m

Vandaag verlaat u de provincie Pontevedra en wandelt u naar de provincie A Coruna. Na het oversteken van de brug over de rivier de Ulla komt u aan in Pontecesures. De wandeling eindigt in het karakteristieke stadje Padrón. De plaats waar volgens de traditie de boot met daarin de resten van de apostel Jacobus aankwam uit Palestina. Padron is de plaats waar de beroemde Padrón paprika’s van afkomstig zijn. Nog tot op vandaag worden deze paprika’s hier in grote aantallen geteeld (jaarlijks ongeveer 15 ton). In de avond kunt u ook proeven van de beroemde Padrón peper.

Dag 12 : Padrón – Santiago de Compostela (24,9 km) – ↗512m↘273m

De Camino loopt vanaf Padrón door vele kleine dorpjes alvorens u aankomt bij het heiligdom van A Esclavitude (barokstijl). Op de heuveltop aan de linkerzijde staan de mysterieuze en verlaten ruïnes van het fort Castro Lupario. Een paar kilometer verder staan de oudste kruisbeelden in Galicië. In de buurt van Agro dos Monteiros zijn de de torens van de kathedraal van Santiago al te zien. Tot slot voert onze wandeltocht ons langs de ruïnes van het kasteel A Rocha Vella en bereikt u Santiago de Compostela. We sluiten de Camino af die is namelijk pas officieel als u het beeld van de apostel Santiago hebt aangeraakt/omhelst. Ook is er het ritueel van de Botafumeiro , het door de kerk zwaaien van het reuzegrote wierookvat. Voldaan met in ons bezit onze Compostela, sluiten we de avond af met een laatste gemeenschappelijke maaltijd en u overnacht in een prachtig verbouwd klooster tegenover de kathedraal van Santiago de Compostela.

Wat is inbegrepen?

N

vervoer van 1 stuk bagage tijdens de wandeling

N

pelgrims kit (pelgrimspaspoort, St. Jacobsschelp, paklijst)

N

accommodatie (kleinschalig, zo vaak mogelijk op basis van 2 persoonskamer, single op aanvraag mits supplement)

N

ontbijt (avondmaal kost rond de 15 euro)

N

deskundige begeleiding, elke avond is er een briefing bij het avondmaal

N

bij aankomst een Compostela

N
een ervaring om nooit meer te vergeten

De groepen bestaan uit maximum tien personen, u kan socializen zo veel of zo weinig als wenst, sommige mensen vinden het fijn om in groep te wandelen, anderen doen het liever alleen. Het is uw keuze : want het is uw Camino!

getuigenis Leen
getuigenis Margot
getuigenis Françoise
getuigenis Nathalie

Go Camino is een erkende reisprofessional aangesloten bij het VVR zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.

 

.Aantal overnachtingen: 13 /7 nachten (light)
Aantal km dat gewandeld wordt: 222.6/114.8 km (light)

Prijs: 1.699 EUR/1060 EUR (light)

Reisdata:

2024+2025

 • Light versie: 07/10/24 aankomst Porto en afreizen naar Tui – 14/10/24 (reisdag) vertrek Santiago na ontbijt
 • Lange versie: 15/04/25 aankomst Porto – 28/04/25 (reisdag)  vertrek Santiago na ontbijt
   • Fitness niveau:
   • Iedereen met een redelijke basisconditie kan deelnemen aan deze tocht. Exclusief in deze reis: vluchten en transfer, aarzel niet om alle reis-gerelateerde informatie bij mij op te vragen. Reisverzekering is voor eigen rekening, neem contact op met mij.
   • Hoe het beste te reizen naar Porto, Portugal:
    De luchthaven van Porto wordt aangevlogen door verschillende luchtvaartmaatschappijen. Voor de ‘light versie’ kan er ook op Porto worden gevlogen, met een goede busverbinding vanop de luchthaven naar Tui of Tuy (ligt op 100km).*trip van Tui-Santiago gemiddeld 18 km, totaal 116.4 km

 

 

 

“To arrive in Santiago like a young person, begin the Camino like an old man.”

Meer informatie?

Waarom niet kennismaken op een van onze dagtochten?  https://go-camino.be/agenda/  Bekijk onze Start to Camino! reeks  https://www.via-elvira.com/start-to-camino/

 

Kennismaking met Go Camino

14 juli 2024: Via Yprensis van Diksmuide naar Ieper (25 km)

7 september 2024: Pelgrim terugkom-namiddag-IEDEREEN welkom,

cafetaria van Natuurpunt: Driepikkelstraat 34, 9030 Gent-14h30-18h00 

inclusief wandeling in de Bourgoyen

Tot staps?

Elvira

 

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.