Ik begeleid u bij uw eerste stappen op weg naar Santiago de Compostela en dit in kleine groepen van maximum tien personen. Daarbij wandelen we langs een rustig en weinig belopen pad dat ook de pelgrims volgden., hier heerst een gunstig microklimaat. U komt langs de mooiste vissersdorpen en kloosters van Galicia. We wandelen langs wijngaarden, doorheen de prachtige natuur. Met een beetje geluk kunt u zelfs dolfijnen spotten op onze boottocht. We houden rekening met de mogelijkheden van elke afzonderlijke deelnemer.

Tijdens de GO CAMINO-wandelingen kun jij de regie loslaten. De wandelingen, overnachting en bagagevervoer zijn steeds voor jou geregeld.

De Camino Spiritual is ook als self-guided/individueel te boeken op het tijdstip dat jij wenst te vertrekken. Deze formule biedt je alvast nog meer ruimte om alleen onderweg te zijn, op jouw ritme, met jouw zelfgekozen vertrek-en einddatum!

j

Reisdata

2024

    • 10-16/09/24  laatste plaatsen-begeleid uit Charleroi
    • 27/10-2/11/24– begeleid uit Charleroi (herfstvakantie)

2025

    • 01-07/04/25
    • Past deze datum niet?

Vraag  een offerte voor een individuele tocht

Dag 1: Pontevedra
Bij aankomst in de stad Pontevedra, met zijn prachtig middeleeuws centrum, krijgt u de eerste stempel in uw pelgrimspaspoort bij het bezoek aan “Santuario da Peregrina”. Dit is een 18e eeuwe kapel in barokstijl waar u de pelgrim maagd kunt aanschouwen of de patroonheilige van deze stad. We sluiten de dag af met een avondmaal op het mooiste plein van de stad: Plaza de la Leña.
Dag 2 : Pontevedra – Combarro (15 km) – ↗98m↘95m
U wandelt door wijngaarden (de beroemde Albariño wijnstreek) en ziet citroen, sinaasappel en vijgenbomen. U komt langs de pittoreske dorpjes Poio met zijn klooster en Combarro met zijn smalle geplaveide straatjes, kleine restaurantjes vaak met een terras aan zee. De plaats wordt gekenmerkt door het grote aantal traditionele “graanhuisjes” (horréos) die bij tientallen langs het water staan in de oude dorpskern en de vele kleine wijngaarden tussen de huizen aan de buitenrand van het dorp. Ze hebben iets fascinerends, iets magisch, zelfs iets sacraals. We overnachten in Combarro, een van de mooiste visserssteden van Galicia.
Dag 3 : Combarro – Ribadumia (22 km*) – ↗380m↘406m
Via een bosrijk gebied komen we aan in het dorp van Armenteira, gekend voor zijn klooster.Vandaag wandelt u langs een prachtig rivier van wel vijf km lang, namelijk de “Ruta de la piedra y del agua” met onderweg allerlei waterlopen en kleine oude watermolens. U kunt de eucalyptusbomen zien en ruiken, verder wandelt u langs wijngaarden en kapellen. We brengen de nacht door in Ribadumia en dineren in een lokale taverna.

*Voor mensen die 22 km teveel vinden, er is ook een mogelijkheid om een taxi te nemen voor het eerste stuk.

Dag 4 : Ribadumia – Vilanova de Arousa (17 km) – ↗90m↘84m
Tijdens de ochtendwandeling langs de rivier de Umia kunt u vooral proberen de stilte te ervaren.  We bezoeken ook nog een laatste bodega die op deze pelgrimsroute ligt. U komt uiteindelijk aan op het strand van het vissersplaatsje Vilanova de Arousa waar u ook overnacht. Dit plaatsje is ook de geboorteplaats van de beroemde Spaanse schrijver Ramón María del Valle-Inclán y de la Peña Er kan daar ook een museum van de schrijver worden bezocht. U kunt genieten van de Galicische keuken.
Dag 5 : Vilanova de Arousa – A Picaraña (12 km) – ↗101m↘61m
Op de vierde dag gunnen we onze voeten even wat rust en kunt u een bootreis maken van 1.5 uur; via de enige maritieme “Via Crucis” ter wereld. Tijdens die reis kunnen we 17 cruceros uit 1700 bewonderen en soms zelfs dolfijnen (de boottocht is begrepen in de prijs).  Van daar is het nog een paar km wandelen naar Padrón. U volgt dezelfde route als de overblijfselen van de Apostel op zijn reis naar Compostela  (zie het hoofdstuk geschiedenis op deze website). In de stad Padrón bezoeken we de Iglesia de Santiago, onder het hoofdaltaar is de meerpaal te vinden, waar volgens de legende de boot heeft aangemeerd met het lichaam van de Apostel Santiago. Na de lunch wandelen we verder naar het dorp A Picaraña, waar we de nacht zullen doorbrengen. In de avond kunt u de beroemde Padrón paprika’s proeven (pas op sommigen zijn zeer scherp!).
Dag 6 : A Picaraña – Santiago (16 km) – ↗227m↘73m
De vijfde dag kunt u de “tijd” nemen om aan te komen in Santiago. De Camino wordt  afgesloten door het beeld van de apostel Santigo aan te raken of te omhelzen. Ook is er het ritueel van de Botafumeiro, het door de kerk zwaaien van het reuzegrote wierookvat. Voldaan sluiten we de avond af met een laatste gemeenschappelijke maaltijd. U overnacht in een prachtig verbouwd klooster tegenover de kathedraal van Santiago de Compostela.

Ook  kunt u het pelgrim museum bezoeken  of een rondleiding van de ‘Pórtico da Gloria’ in het museum  van de kathedraal van Santiago de Compostela maken (niet inbegrepen bij de prijs). Een wandeling door de smalle straten van Santiago de Compostela is ook zeer de moeite waard.  Een heerlijk stukje Santiago taart eten of de heerlijke Galiciaanse keuken is natuurlijk ook niet te versmaden.

¡Buen Camino!

Variante Spirtual- Camino Spiritual
Variante Spiritual review
Variante Spirtual- Camino Spiritual

Wat is inbegrepen?

N
vervoer van 1 stuk bagage tijdens de wandeling
N
pelgrims kit  (pelgrimspaspoort, St. Jacobsschelp, paklijst)
N
accommodatie (kleinschalig, op basis van 2 persoonskamer, single op aanvraag mits supplement)
N

ontbijt (avondmaal kost rond de 15 euro)

N
deskundige begeleiding, elke avond is er een briefing bij het avondmaal
N
fantastische boottocht met gids
N
maar vooral een unieke en fantastische ervaring die u nooit meer zult vergeten!

Lees hier de getuigenis van getuigenis Leila

De groepen bestaan uit maximum tien personen, u kan socializen zo veel of zo weinig als wenst, sommige mensen vinden het fijn om in groep te wandelen, anderen doen het liever alleen. Het is uw keuze : want het is uw Camino!

Go Camino is een erkende reisprofessional aangesloten bij het VVR zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.

Aantal overnachtingen: 6 nachten
Aantal km dat gewandeld wordt: 82 km

Prijs: 950 EUR

Reisdata:

2024
dinsdag 10 september  vliegen we samen op Santiago vanuit Charleroi (15h05-17h20) en nemen we de bus of trein naar ons startpunt Pontevedra (klein uurtje).
zondag 27 oktober  vliegen we samen op Porto vanuit Charleroi (11h10-12h35) en nemen we de bus naar ons startpunt Pontevedra. Op zaterdag 2 november kunt u vertrekken na het ontbijt uit Santiago naar Porto (rechtstreekse busverbinding) om op Charleroi of Brussels airport te vliegen.

2025
dinsdag 1 april vliegen we samen (vluchten worden later aangekondigd) en op  maandag 7 april nemen we afscheid na het ontbijt in Santiago.

 

Exclusief: Vluchten, aarzel niet om om alle reis-gerelateerde informatie bij mij op te vragen. Reisverzekering is voor eigen rekening. Neem contact op met mij.

“To arrive in Santiago like a young person, begin the Camino like an old man.”

Meer informatie?

Waarom niet kennismaken op een van onze dagtochten?  https://go-camino.be/agenda/  Bekijk onze Start to Camino! reeks  https://www.via-elvira.com/start-to-camino/

 

Kennismaking met Go Camino

14 juli 2024: Via Yprensis van Diksmuide naar Ieper (25 km)

7 september 2024: Pelgrim terugkom-namiddag-IEDEREEN welkom,

cafetaria van Natuurpunt: Driepikkelstraat 34, 9030 Gent-14h30-18h00 

inclusief wandeling in de Bourgoyen

Tot staps?

Elvira

 

Waar wacht je nog op?

All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.