logo Elvira

Camino Portugués kustroute

Ik begeleid u bij uw eerste stappen op weg naar Santiago de Compostela en dit in kleine groepen van maximum tien deelnemers. Daarbij wandelen we langs het pad dat ook de pelgrims wandelden en houden we rekening met de mogelijkheden van elke afzonderlijke deelnemer.  Tijdens de GO CAMINO-wandelingen kun jij de regie loslaten.De wandelingen, overnachting en bagagevervoer zijn steeds voor jou geregeld.

Geniet van deze pelgrimsroute met uitzicht op de Atlantische Oceaan en het uitgestrekte Galicische landschap. De helft van deze pelgrimsroute wandel je langs de Atlantische Oceaan maar ook over de vele Romeinse wegen en bruggen (Via Romana) en genieten tevens van de vele eucalyptusbossen. We wandelen over landweggetjes en lokale paden en door vele 4authentieke dorpjes.

De Camino Portugués kustroute is ook als self-guided/individueel te boeken op het tijdstip dat jij wenst te vertrekken. Deze formule biedt je alvast nog meer ruimte om alleen onderweg te zijn, op jouw ritme, met jouw zelfgekozen vertrek-en einddatum!

j

Reisdata

2024+2025

 • 26/09-05/10/24 -wachtlijst
 • 05-14/05/25
  Past deze datum niet? 
  Vraag  een offerte voor een individuele tocht
Dag 1 : Aankomst in A Guarda (Galicia, Spanje)
U verblijft in A Guarda, een eerste kennismaking  met Galicië en tevens ook één van de oudste vissersdorpjes. Grenzend aan Portugal, omringd door de river de Miño en natuurlijk de Atlantische Oceaan.  We genieten van een eerste pelgrimsmaaltijd met zeevruchten of andere specialiteiten in de pittoreske haven onder een mooie zonsondergang.
Dag 2 : A Guarda – Oia (12,9 km) – ↗132m↘160m

De eerste etappe is een wandeling langs de kustlijn van de steile Atlantische kust van Galicië, slingerend langs kleine boerderijen altijd met de oceaan als uw metgezel. De bries van de oceaan maakt dat het nooit te warm is en op een winderige dag heb u het geluid van golven die op de rotsachtige kusten beuken.  Net voor u Oia bereikt komt u langs een klein kapel, fantastisch gelegen. U overnacht in Oia, een schilderachtig vissersdorpje genesteld tussen de bergen en de oceaan, gekend voor zijn 12e eeuwse koninklijk klooster Santa Maria de Oia.

Dag 3 : Oia – Baiona (17,7 km) – ↗237m248↘m

Vanuit Oia loopt u langs een kustpad weg van de hoofdweg.  We komen langs Mougas, een populaire bestemming voor surfers. Kort voor het bereiken van As Marinas & Cabo Silleiro (vuurtoren), waar de Rueda de Vigo begint, gaat het pad landinwaarts en over de heuvels van Baredo. U zult genieten van een prachtig uitzicht langs de vuurtoren  en vervolgens over de baai van Baiona naar de idyllische Cies-eilanden. Lopend over paden en kleine wegen, passeer u veel landelijke huizen en daalt u zachtjes af naar het oude centrum van Baiona.

Hier in de stad Baiona kunt u een replica van het schip van Christopher Columbus zien namelijk de Carabela Pinta. Baiona is een elegant vissersdorpje in het hart van de Rias Baixas. We raden u aan het kasteel van Monterreal te bezoeken, naast een wandeling langs de beroemde promenade.Tussen de kleine stranden, de kust en de smalle straatjes van de oude stad kunt u gemakkelijk rondslenteren en de vele cafés en restaurants ontdekken.

Dag 4 : Baiona – Vigo (27 km) –↗251m↘233m

De uitweg uit de prachtige stad Baiona brengt u het grootste deel van de dag langs een zandstrand. U krijgt regelmatig de gelegenheid om te stoppen in een plaatselijk café langs het strand.  U kunt genieten van een spectaculair uitzicht op zowel de baai van Vigo als de Cies-eilanden. U wandelt via het strand van Samil naar de grote havenstad Vigo.

Dag 5 : Vigo- (14,7 km) – Redondela ↗339m↘342m

Vandaag wandelt u rond de baai van Vigo met prachtige vergezichten op de monding maar ook door een prachtig dennenbos om uiteindelijk Redondela binnen te wandelen. In Redondela  komt de Camino Portugués  kustroute  samen met de Camino Portugués centrale pelgrimsroute. Redondela is bekend als het dorp van de viaducten uit de 19e eeuw.

Dag 6 : Redondela – Pontevedra (18,1 km) – ↗469m↘472m

U wandelt door het bos (steile helling) in de buurt van Alto de Lomba voordat u kunt afdalen naar het plaatsje Arcade. U bereikt dan de historische kant van Ponte Sampaio, de Camino kruist de Verdugo Rivier. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog leed Napoleon een van zijn grootste nederlagen in Galicië op de brug die wij gebruiken om de Verdugo Rivier over te steken. Het tweede deel van de tocht is bergop. U loopt langs de oude stenen paden van de Verea Vella da Canicouva. Vervolgens klimt u naar Cruceiro Cacheiro om uiteindelijk af te dalen naar de provinciale hoofdstad van Pontevedra. Pontevedra heeft veel te bieden. De stad heeft een prachtig middeleeuws centrum.  U kunt de 18e-eeuwse kapel in barokke stijl bezoeken. Aldaar ook het heiligdom van “La Virgen Peregrina” of pilgrim maagd; patrones en tevens symbool van de stad. Praza de Leña is het mooiste plein van Pontevedra waar we de dag afsluiten.

Dag 7 : Pontevedra – Caldas de Reis (21,6 km) – ↗290m↘289m

Vandaag wandelt u door de dorpen van Alba, A Portela en Briallos. In Alba is de kerk van Santa Maria de Alba te bewonderen en in A Portela de kerk van San Mamede. U kunt wandelen door de wijngaarden, langs kleine kapellen en door dennen- en eucalyptusbossen. Caldas de Reis is bekend om zijn warmwaterbronnen. Caldes de Reis ligt aan de samensmelting van de rivieren Bermaña en Umia. Tijd om de voeten te ontspannen in de heerlijke warmwaterbronnen van Caldas de Reis.

Dag 8: Caldas de Reis – Padrón (18 km) – ↗340m↘370m

Vandaag verlaat u de provincie Pontevedra en wandelt u naar de provincie A Coruna. Na het oversteken van de brug over de rivier de Ulla komt u aan in Pontecesures. De wandeling eindigt in het karakteristieke stadje Padrón. De plaats waar volgens de traditie de boot met daarin de resten van de apostel Jacobus aankwam uit Palestina. Padron is de plaats waar de beroemde Padrón paprika’s van afkomstig zijn. Nog tot op vandaag worden deze paprika’s hier in grote aantallen geteeld (jaarlijks ongeveer 15 ton). In de avond kunt u ook proeven van de beroemde Padrón peper.

Dag 9 : Padrón – Santiago de Compostela (24,9 km) – ↗512m↘273m

De Camino loopt vanaf Padrón door vele kleine dorpjes alvorens u aankomt bij het heiligdom van A Esclavitude (barokstijl). Op de heuveltop aan de linkerzijde staan de mysterieuze en verlaten ruïnes van het fort Castro Lupario. Een paar kilometer verder staan de oudste kruisbeelden in Galicië. In de buurt van Agro dos Monteiros zijn de de torens van de kathedraal van Santiago al te zien. Tot slot voert onze wandeltocht ons langs de ruïnes van het kasteel A Rocha Vella en bereikt u Santiago de Compostela. We sluiten de Camino af die is namelijk pas officieel als u het beeld van de apostel Santiago hebt aangeraakt/omhelst. Ook is er het ritueel van de Botafumeiro , het door de kerk zwaaien van het reuzegrote wierookvat. Voldaan met in ons bezit onze Compostela, sluiten we de avond af met een laatste gemeenschappelijke maaltijd en u overnacht in een prachtig verbouwd klooster tegenover de kathedraal van Santiago de Compostela.

Wat is inbegrepen?

N

vervoer van 1 stuk bagage tijdens de wandeling

N

pelgrims kit (pelgrimspaspoort, St. Jacobsschelp, paklijst)

N

accommodatie (kleinschalig, zo vaak mogelijk op basis van 2 persoonskamer, single op aanvraag mits supplement)

N

ontbijt (avondmaal kost rond de 15 euro)

N

deskundige begeleiding, elke avond is er een briefing bij het avondmaal

N

bij aankomst een Compostela

N
een ervaring om nooit meer te vergeten

De groepen bestaan uit maximum tien personen, u kan socializen zo veel of zo weinig als wenst, sommige mensen vinden het fijn om in groep te wandelen, anderen doen het liever alleen. Het is uw keuze : want het is uw Camino!

Go Camino is een erkende reisprofessional aangesloten bij het VVR zodat u met u met een gerust hart op pelgrimstocht kan vertrekken.

Aantal overnachtingen: 9
Aantal km dat gewandeld wordt: 154, 9 km

Prijs:  1.170 EUR

Reisdata:

2024+2025

 •  26/09/24  aankomst A Guarda (reisdag) – 05/10/24 (reisdag) vertrek Santiago na het ontbijt
 • 05/05/25 aankomst A Guarda (reisdag) – 14/05/25 (reisdag) vertrek Santiago na het ontbijt
 • Fitness niveau:
 • Iedereen met een redelijke basisconditie kan deelnemen aan deze tocht. Exclusief in deze reis: vluchten en transfer. Aarzel niet om alle reis-gerelateerde informatie bij mij op te vragen. Reisverzekering is voor eigen rekening, neem contact op met mij.

   “To arrive in Santiago like a young person, begin the Camino like an old man.”

   Meer informatie?

   Waarom niet kennismaken op een van onze dagtochten?  https://go-camino.be/agenda/  Bekijk onze Start to Camino! reeks  https://www.via-elvira.com/start-to-camino/

    

   Kennismaking met Go Camino

   14 juli 2024: Via Yprensis van Diksmuide naar Ieper (25 km)

   7 september 2024: Pelgrim terugkom-namiddag-IEDEREEN welkom,

   cafetaria van Natuurpunt: Driepikkelstraat 34, 9030 Gent-14h30-18h00 

   inclusief wandeling in de Bourgoyen

   Tot staps?

   Elvira

    

   Waar wacht je nog op?

   All text and images © Copyright Go Camino and Elvira Rog.
   The Go Camino logo, "Go Camino", "Digital Detox Camino", "Friese Camino" , "Camino Vino", "Camino Original" and "Camino Spiritual" are trademarks and/or service marks and/or registered trademarks of Go Camino and Elvira Rog in the Benelux and/or Spain and/or other countries.