“Reiziger, er zijn geen paden. Paden worden gemaakt door erop te wandelen.”

Antonio Machado, Spaans schrijver en dichter

Is it a bird? Is it a plane? No … it’s a leader!
Op het eerste gezicht lijkt het verband tussen mijn vrije interpretatie van deze bekende catchphrase en het origineel ver zoek. Maar dat is het niet. Want of je nu behoort tot het management van een onderneming of een eigen zaak hebt: als je leidinggeeft, dan moet je een soort superman of wonderwoman zijn.

Voet van het gaspedaal
Als leidinggevende hou je heel veel ballen in de lucht. Je bepaalt mee de strategie van je bedrijf, maakt deel uit van werkgroepen, hebt duizend-en-een administratieve taken te doen, moet mensen coachen en ga zo maar verder. En dat ballenspel vergt concentratie. Daardoor vergeet je soms aandacht te hebben voor jezelf. Zeker nu alles dankzij de digitalisering almaar verandert en sneller gaat, en het werk eigenlijk nooit stopt, is het belangrijk om af en toe je voet van het gaspedaal te halen. Sta even stil om te reflecteren. Want dat werkt verhelderend en inspirerend.

Veeleisende job
Leidinggeven vraagt veel van je. Daarom is het goed om jezelf regelmatig enkele vragen te stellen, ook als alles prima gaat.

Hoe kom ik op dit pad?
Wie inspireert mij?
Wat zijn mijn aandachtspunten en volgende stappen?
Wat zijn mijn sterktes en mijn zwaktes?
Benut ik mijn talenten voldoende?
Wat maakt mij gelukkig?
Wat geeft mij energie en wat kost mij energie?
Het zijn maar enkele vragen die je jezelf regelmatig moet stellen om je eigen doelen te verwezenlijken in je job en om als leidinggevende volledig in je kracht te staan.

Feel alive!
Ik geloof heel erg in de kracht van wandelen en samen een tocht te maken. Als expert in learning en development ben ik steeds op zoek naar leeromgevingen die iets toevoegen aan een opleiding of coaching. De combinatie van buiten zijn, in beweging zijn en reflecteren, geeft je energie en helpt je om je leerdoelen te bereiken.

Door te wandelen kom je sneller en op een informelere manier tot een ander niveau van diepgang in een groep. En dat werkt verbindend. En door alles wat je voelt, ziet, ruikt en hoort vloeit je stress weg. Het maakt leren ook fijn. En dat is precies hoe leren hoort te zijn!

Wereldreis met impact
De reismicrobe heeft me altijd stevig te pakken gehad.

Daar bestaat – gelukkig maar, zou ik zeggen – geen remedie voor. Ik hou van avontuur en nieuwe dingen ontdekken. Daarom trok ik in 2012 op wereldreis. En dat is relevant voor de rest van mijn verhaal. Want op die reis ontmoette ik Elvira Rog.

Elvira is een doorwinterde reiziger die organisatorisch haar gelijke niet kent. Toen ik haar in Laos ontmoette, gaf ze me heel wat reistips die, op het vervolg van mijn reis, allemaal tot bijzondere ontdekkingen leidden. Ik heb ze dus stuk voor stuk gevolgd!

The Leadership Camino
Elvira weet echt hoe ze avontuur en beleving in een reis moet brengen. Later hebben we samen een camino gewandeld. En dat was een echte eyeopener. Vooral de rust die ik ervaarde is mij bijgebleven. Mijn hoofd was helemaal leeg toen ik thuiskwam. Ik was ontspannen, mijn batterijen waren helemaal opgeladen, en ik was weer klaar om ertegenaan te gaan.

Tijdens de diepgaande gesprekken die we op onze wandeltocht voerden, kwam Elvira tot het besluit dat ze het professioneel over een andere boeg wilde gooien. Ze besliste om haar job bij een grootbank vaarwel te zeggen en een eigen zaak op te richten. Met Go Camino organiseert ze nu pelgrimstochten in Noord-Spanje en Portugal die deelnemers laten onthaasten en digitaal doen afkicken.

Om een lang verhaal iets korter te maken: Elvira en ik zijn wandelbuddy’s geworden en we geloven sterk dat we leidinggevenden een unieke en intense leerbeleving kunnen schenken door onze krachten te bundelen. Zo is The Leadership Camino ontstaan.

The Leadership Camino

78 kilometer wandelen, reflecteren, beleven en genieten
Van 21 tot 27 augustus 2020 organiseren we in Galicië een zesdaagse wandeltocht voor leidinggevenden. Die tocht van 78 kilometer vertrekt in Pontevedra en eindigt op het plein van de kathedraal van Santiago de Compostella. Dit leertraject is een combinatie van wandelen, reflecteren, figuurlijk stilstaan, groepsgesprekken, stiltemomenten, individuele coachings en digitaal detoxen.

En maak je geen zorgen, je hoeft heus niet in topconditie te zijn. Zin voor avontuur, goesting om te wandelen en de wil of behoefte om te vertragen is alles wat je nodig hebt.

Elvira vertelt
“Camino is een synoniem voor vertragen, onthaasten, herbronnen en op zoek gaan naar betekenis in wisselende maar altijd adembenemende decors. Je gaat meer dan duizend jaar geschiedenis en traditie tegemoet. Tijdens de middeleeuwen was deze tocht een van de drie belangrijkste christelijke bedevaarten. Nu wandelen elk jaar meer dan 300.000 pelgrims naar Santiago de Compostella. De ene doet het voor de sportieve prestatie, de andere om duizend jaar aan kunst en cultuur te ontdekken. Iedereen heeft zijn persoonlijke reden en vaak is de wandeltocht een overgang naar een andere levensfase.”

Samen doel(en) bereiken
“The Leadership Camino is ook een verhaal van samenhorigheid. Je streeft samen een doel na. Of beter gezegd, twee doelen. Letterlijk wil je de eindbestemming – Santiago de Compostella – bereiken, figuurlijk wil je tot inzichten komen die je versterken in je leiderschap. Die gemeenschappelijke doelen stimuleren de samenhorigheid, waardoor de deelnemers voor elkaar zorgen, en moed, inspiratie en kracht vinden in elkaars verhaal. Eén ding is zeker: de Leadership Camino verandert je.”

The Leadership Camino
Magische decors
“Zeggen dat de settings overweldigend zijn, is een understatement. De Leadership Camino begint in Pontevedra, een middeleeuws stadje met enkele indrukwekkende architecturale pareltjes. Vandaar trek je zes dagen door magische decors met eucalyptus-, citroen-, sinaasappel- en vijgenbomen als toeschouwers. Je wandelt door wijngaarden, pittoreske dorpjes, bosrijke gebieden en langs waterlopen en rivieren. Je ziet watermolens, kapellen, kloosters, vissersdorpjes en graanhuisjes die allemaal uit schilderijen van grootmeesters weggelopen lijken te zijn.”

Fantastische leerbelevenis
“De Leadership Camino is een en-en-enverhaal waarbij beweging, cultuur en reflectie hand in hand gaan. Je bezoekt bodega’s, musea en andere bezienswaardigheden. En tussendoor geniet je van de heerlijke Galicische keuken. Dus waar wacht je op? Haal je wandelschoenen uit de kast, stof je rugzak af en maak je klaar voor een fantastische leerbelevenis!”

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op voor meer info.