Dit jaar wordt een bijzonder jaar voor de stad Santiago.
In elke eeuw vinden er slechts 14 Heilige Jaren plaats. De meest recente was in het jaar 2010. De volgende zijn in 2027 en 2032. Tijdens de opening van de Heilige Deur op 31 december 2020 werd bevestigd dat wegens de coronapandemie tot de verlenging is besloten.

Wat is een Heilig Jaar?
Voor vele pelgrims is Sint-Jacob of Santiago (1 van de 12 apostelen van Jezus) beter bekend onder zijn Spaanse naam: San Tiago.
Deze apostel Santiago heeft zijn naamdag op 25 juli. Elke keer wanneer zijn dag samenvalt met een zondag ( zoals in 2021) spreekt men van een ‘Heilig Jaar’ (Año Jacobeo).

Wat maakt het zo bijzonder om in 2021 in Santiago aan te komen?
Tijdens zo’n Heilig Jaar is de kans groot dat je, bij aankomst in de kathedraal van Santiago, de botafumeiro (=het grootste wierookvat ter wereld) in actie zult zien.
Deze kathedraal heeft vele deuren. Eén daarvan is heel bijzonder: de “Puerta del Perdón” of poort van vergiffenis, aan de Plaza Quintana. Die poort van vergiffenis is namelijk altijd gesloten, behalve in een Heilig Jaar. In een Heilig Jaar kan je als pelgrim een volle aflaat (of vrijstelling van zonden) verdienen als je door de Heilige deur naar binnen gaat.

 

Bekijk hier het filmpje van de Botafumeiro:

https://youtu.be/SeXdZO7VPgE