2 Marias in Santiago

Het kleine lokale park in Santiago de Compostela heet Alameda Park  en ligt net voorbij de oude stad.  Voor mensen die de Camino Portugués of Spiritual wandelen, we wandelen langs dit park alvorens de oude stad te bereiken. Bij binnenkomst  in het park wordt u begroet door een beeld van twee dames. De beelden zijn replica’s van de Spaanse zussen Maruxa en Coralia Fanino Ricart. Beide dames zijn vrolijk gekleed en bieden een warm gebaar. Hun gezichten hebben echter een plechtige ondertoon die een verontrustend verhaal vertegenwoordigt. Lees hier hoe ze de “twee Maria’s” van het Alameda Park werden.

Geschiedenis

De zussen zijn opgegroeid in een gezin van 13 broers en zussen. Tijdens het regime van Franco speelden drie van de broers een actieve rol in de “Confederacion Nacional del Trabajo”. Dit was een organisatie die vocht tegen de soevereiniteit van de Spaanse generaal. Het verhaal gaat dat de broers begin jaren vijftig werden gearresteerd en vastgehouden. Ze ervoeren consistent emotioneel misbruik, marteling en buitensporige fysieke marteling. Bij vrijlating overleed een broer vanwege een blessure, terwijl de andere twee ondergedoken zaten. De familie werd voortdurend ondervraagd over hun verblijfplaats en vervolgd wegens het huisvesten van voortvluchtigen. De impact hiervan leidde tot de dood van de ouders van de vrouwen en veel van de broers en zussen.

De zussen, die later de “twee Maria’s” werden, werden beiden opgeleid tot naaister. Door de druk en aandacht voor het gezin konden ze echter vaak geen werk vinden. Van de lokale bevolking was bekend dat ze voedsel en andere items aan de vrouwen schonken. In het begin van de jaren zestig werd er gezegd dat een storm het dak van hun huis verwoestte. Om de familie te helpen, heeft de stad 250,00 peseta’s ingezameld. In die tijd was het voor de dames voldoende geld om een ​​nieuwe flat te kopen.

Het park

Samen met een andere zus die later stierf, zouden de dames telkens om 14.00 uur het Alameda-park in Santiago de Compostela binnengaan. Ze zouden gekleed zijn in lichte kleding, hoge hakken en make-up. De dames paradeerden door het park en flirtten met de veel jongere universiteitsstudenten. Veel lokale bewoners suggereren dat de vrouwen een slechte geestelijke gezondheid ervoeren vanwege het trauma en dat dit tot het uitbundige gedrag leidde. Terwijl anderen dachten dat de vrouwen gewoon probeerden plezier te beleven in hun moeilijk leven. De vrouwen werden regelmatig gezien tot de jaren 80 toen Maruxa overleed. Coralia verliet de stad Santiago de Compostela en stierf drie jaar later.

De beelden

De beelden zijn in 1994 in het plaatselijke park in Santiago de Compostela aangelegd door beeldhouwer “Cesar Lambera” ter nagedachtenis aan de twee vrouwen. Door de jaren heen heeft men een laag verse verf de dames nieuwe kleding gegeven, die de legende van de twee maria’s vertegenwoordigt.

Terwijl veel lokale bewoners de twee Maria’s beelden als flirterig zien; zien anderen hun leven en standbeelden als een symbool van hun strijd tegen onderdrukking en ongelijkheid. Als je na de Camino te wandelen nog energie over hebt, ga dan naar de twee Maria’s en beslis dan zelf. Of je de dames nu ziet als vrijheidsstrijders of sletterige oudere vrouwen. De dames blijven zeker de moderne stad Santiago de Compostela beïnvloeden!