Toen ik in 2016 mijn allereerste Camino Portugués wandelde was het soms moeilijk om een ontbijt te bestellen, het ging vaak met aanwijzen naast een paar woordjes portuguees die ik kende. Nu ik wat meer Camino’s vanuit Porto heb gewandeld weet ik hoe ik een lekker ontbijtje kan bestellen.  Een onbijt wordt in het portuguees o pequeno almoço genoemd. Jammer genoeg is ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd.

Iedereen kent natuurlijk de beroemde Pastéis de nata of in het enkelvoud  Pastel de nata. Dit is een van de meest bekende zoetigheid uit de Portugese keuken.  Het recept is in handen van de Fábrica dos Pastéis de Belém. Ze serveren het soms warm met wat kaneel.

Portugees geroosterd brood met een laagje boter heet torradas, ook lekker om in je koffie te soppen.

Een thee heet geen Te maar  chá in het portugees, een sumo  is dan weer een fruitsap.

Een bica is een café of espresso. Naast de bica zijn er nog andere soorten koffie. Is de espresso te sterk voor jou dan kan je vragen om een bica cheia, door het hete water is deze wat minder sterk. Wil je een koffie met melk zoals bij ons, dan vraag je om een meia de leite. Een americano is een zwarte koffie. Een gala  is een koffie met veel melk in een glas.

Café com chupito is een bica (espresso) met wat sterke drank. Dat lijkt me niet zo’n goed idee als je nog een pelgrimstocht moet gaan wandelen.

bom apetite

 

 

Hoe bestel ik ontbijt op de Camino Portugués?