Paris-Dakar in Santiago

Er zijn twee manieren om door straat van de Rúa do Franco te lopen, een van de hoofdstraten in de oude wijk van Santiago de Compostela. De eerste is met blaren op je voeten, je huid verbrand van de zon en een gevoel van verwachting in je hart terwijl je de laatste paar honderd meter naar de kathedraal loopt. Dit is hoe het wordt gedaan door de duizenden pelgrims die elk jaar de weg naar Santiago bewandelen. De tweede is minder bekend, ondanks zijn populariteit onder de lokale bevolking (met name de 30.000 studenten die in de Galicische hoofdstad studeren). Wandelaars van dit type hebben normaal gesproken een gloed in hun wangen – vanwege de effecten van het drinken van wijn.

Deze tweede route heeft bepaalde kwaliteiten gemeen met de rally Parijs-Dakar. Het doel van deze race is om een Albariño wijn te drinken en een portie tapas te eten in elk van de 30 bars tussen “Bar Paris”, en “Cafetaria Dakar”, aan de andere kant.

De oorsprong van dit streven is onbekend. De route gaat terug in de tijd, en verhalen erover worden verteld door barmannen en obers van de oudere etablissementen van de stad, mannen die een vaatdoek over hun schouders dragen en wier shirts niet langer wit zijn. Zoals met alle urban legendes, kent iedereen wel iemand die de route heeft afgelegd.

Als je een gezond verstand hebt, heb je al geconcludeerd dat Parijs-Dakar een totale waanzin is. Bezoek de kathedraal van Santiago, een van de meest indrukwekkende ter wereld, dwaal door de oude straten. Mocht je onderweg een bar binnengaan, wees dan niet bang om een Albariño te bestellen terwijl je geniet van tapas van mosselen, octopus of een stukje Santiagotaart.