Time-out

Dit lijkt voor de meeste deelnemers de belangrijkste reden  te zijn. Velen van ons hebben een punt in het leven bereikt waar tijd om te denken kunnen gebruiken. Tijd om het jachtige leven even te laten voor wat is. Vaak heb ik pelgrims gevraagd waarom ze op de Camino waren. Meestal kwam er dan als antwoord: ik wil gewoon eens weg zijn van alles.

Op de Camino ben je ook weg van alles. Het tempo van het leven tijdens de Camino’s is trager. Geen reclame, sociale media en internet. Zonder de dagelijkse ochtendcheck van e-mail en nieuwsites. Stel je eens voor een aantal weken geen gebruik te maken van een taxi, de auto, de bus of een andere wijze van vervoer; alleen maar wandelen.

Er is maar weinig te vergelijken met het wandelen op de Camino. Mensen komen van alle delen van de wereld, enkel en alleen om deze wandeling te maken. Vaak om veranderingen aan te brengen in hun leven; een gevoel om anders tegen het leven aan te kijken.

Een uitdaging

En dat is het ook. De moeilijkheid is niet of je 20 of 25 km kunt wandelen maar dit elke dag te doen. Je ontdekt of je wandelschoenen echt passen en indien niet dan leer je snel hoe je de blaren op je voeten kunt verzorgen.

Wanneer je erin slaagt om in het ‘nu’ te wandelen vooral in je eigen tempo en niet na te denken over de komende dagen, dan lukt het prima.

Soms kan de Camino een enorm voldaan gevoel geven. Soms kan het echter ook een anti-climax geven.

Ik voelde me na mijn Camino een beetje verloren, niet meer elke dag te kunnen wandelen. Ik was er zo aan gewend om de hele dag elke dag te wandelen.

Religieus

 Er zijn ook mensen die de Camino de Santiago wandelen om religieuze redenen. Er zijn ‘heilige jaren’ op de Camino wanneer  de feestdag van de heilige Jacobus op een zondag valt. Tijdens een heilig jaar wordt de deur van Vergeving van de Kathedraal van Santiago geopend. Tijdens een heilig jaar hebben alle pelgrims een plenaire toegewijdheid voor de vergeving der zonden. Het volgende heilige jaar is  2021.

Het maakt niet uit welke reden u heeft om de uitdaging van de Camino te wandelen aan te gaan. De meeste mensen genieten van hun Camino ervaring. Ik heb met wildvreemden gesproken  over onderwerpen  die ik normaal thuis niet zo snel zou bespreken. Mooie vriendschappen ontstaan, het voelt vaak als een nieuwe Camino-familie.

De Camino lopen is eigenlijk jezelf een waardevol cadeau  geven: weg van alles wat u afleidt van uzelf. Weken van stilte, prachtige natuur. De spontane vluchtige of intense ontmoeting met anderen, het delen, het geven en ontvangen. Maar vooral ook de ontmoeting met uzelf, het verdriet en het intense geluk voelen. De acceptatie van alles wat je bent en niet bent; met andere woorden jezelf vrijlaten.