Vorig jaar wandelde maar liefst 437.156 pelgrims een route naar Compostela, een absoluut record!

Je hebt besloten dat je de Camino Santiago wilt wandelen. Je begint plannen te maken maar je hebt nog een grote beslissing te nemen: welke route moet je nemen? Welke zijn de mooiste Camino’s? Alle wegen leiden naar Santiago, maar niet alle routes zijn hetzelfde!  Welke route naar Santiago moet je nu kiezen?

Welke route naar Compostela kies je?

Inhoudsopgave 

Hoelang duurt de route naar Compostela?

Misschien heb je net maar een paar weken jaarlijks verlof of ben je leraar met de hele zomervakantie voor je om de route naar Compostela te wandelen.

Eén week of minder

Als je maar een week of minder hebt dan wandel je best de laatste 100 kilometers naar Santiago:

langs de Camino Portugués 

een onderdeel van de Camino Portugués en stukken rustiger dan de andere routes naar Compostela is de Variante Spiritual/ Spiritual Variant of Camino Spiritual 

of wandel je de route naar Santiago via de Camino Francés  

of kies je voor de route naar Compostela via de Camino Inglés

Zo proef je de sfeer, wandel je het plein voor de kathedraal in Santiago binnen en kun je officieel een compostela (certificaat) ophalen in het pelgrimskantoor voor het wandelen van de laatste 100 kilometers. https://go-camino.be/de-laatste-100-km-van-de-camino/de-laatste-100-km-van-de-camino/

Twee weken

Met twee weken zou je de Camino Portugués kunnen wandelen.

Je kunt de 250 km van Porto naar Santiago comfortabel binnen 14 dagen wandelen. Indien je op zoek bent naar een meer uitdagend terrein, probeer dan de Camino Primitivo/Original doorheen het prachtige Asturias en Galicia.

Eén maand

Met een maand of meer, kun je elke gewenste route kiezen! De Camino Francés is het populairst bij degenen die 30 dagen de tijd hebben.

Drie maanden

Een compostela route wandelen vanuit België? Reken maar op een dikke drie maanden vanuit ons land naar de pelgrimsstad Santiago de Compostela.

In België heeft het Vlaams genootschap van Compostela  pelgrimsroutes of Via’s in kaart gebracht :

Via Scaldea

Via Monastica

Via Brabantica 

Via Brugensis 

Dit zijn de routes naar Compostela die ons land doorkruisen (bron: Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela).

Vlaamse pelgrimswegen

 

Waar begint de route naar Compostela?

Camino Francés

Deze route naar Santiago start aan de voet van de  Franse Pyreneeën, in het schattige dorpje van St Jean Pied de Port. Dit is het eindpunt voor de routes “Le Chemin du Puy Camino”, “Vezelay” en de “Paris-Tours” Camino. St Jean Pied de Port is altijd al een belangrijke plaats geweest voor zowel handelaren als pelgrims, het is misschien klein van formaat, maar heeft een grote charme. De middeleeuwse geplaveide straten zijn omzoomd met prachtige en unieke rood-witte gebouwen binnen de oude stadsmuren.

Voor pelgrims die minder tijd hebben en al eens willen kennismaken met de Camino: vanuit Sarria kan je de laatste 100 kilometers wandelen naar Santiago. Sarria ligt aan de meest populaire etappe van de Camino de Santiago en het kan er best druk zijn, vooral in de zomermaanden zijn er veel pelgrims die deze route naar Compostela wandelen.

Camino Inglés

De havenstad Ferrol is het startpunt van de Camino Inglés. Het was de favoriete route voor pelgrims die van de Britse eilanden en Ierland kwamen op weg naar Santiago de Compostela. Het is er niet zo druk als op de Camino Francés maar toch kun je een behoorlijk aantal pelgrims op de route verwachten in de zomer.

Camino Portugués

De start van de Camino Portugués is oorspronkelijk in Lissabon maar de meeste pelgrims starten in Porto. De start Porto is makkelijk te bereiken. Vanuit Porto kan je de “centrale route” wandelen naar Compostela of de “kustroute” die iets langer duurt.  Je kan nog switchen vanuit Caminha (Portugal) naar Valença en zo terug de “centrale route” wandelen in Tui (Spanje).

De laatste 100 kilometers uit Tui op de Camino Portugués is niet zo zwaar als de de Camino Francés en een echte aanrader voor wie een alternatief zoekt voor de Camino Francés. De kathedraal van Tui, gelegen op de top van de heuvel op het hoogste punt van de stad, heeft een fantastisch uitkijkpunt met uitzicht over de de rivier de Minho, de natuurlijke grens tussen Portugal en Galicië. De kathedraal van Tui werd vroeger ook gebruikt als fort.

Camino Spiritual

De start van de  “Variante Spiritual” route naar Compostela of Camino Spiritual begint in Pontevedra met zijn mooie historische centrum. De route gaat door een prachtig natuurgebied O Salnés en later kun je een etappe per boot afleggen, waar je zeventien oude kruisen kunt zien die deze Camino de Santiago identificeren als Translatio, de oorsprong van alle Caminos.

Camino Original/Primitivo

De start van de Camino Original/Primitivo route naar Compostela is Oviedo in Asturias. In Oviedo kun je Asturische doedelzakmuziek ontdekken en moet je zeker Asturische traditionele gerechten proeven, zoals ‘fabada’ (bonenstoofpot).

Zorg ervoor dat je Asturië niet verlaat zonder eerst zijn beroemde natuurlijke cider (sidra) te hebben geproefd.  Je vindt het in een van de vele ‘sidreria’s’ van de stad. Vraag je ober om je te laten zien hoe het op het glas moet worden gegoten want er is een specifieke methode om de cider beter te laten smaken.

Camino Finisterre

Camino de Fisterra is een unieke route naar Compostela naar Kaap Fisterra waarvan wordt aangenomen dat het “het einde van de wereld” is. Dit is het enige route dat begint in Santiago de Compostela en pelgrims naar het westen brengt naar de adembenemende Atlantische kust van Galicië. Eenmaal in Fisterra kun je genieten van een welverdiende duik in de zee. Vaak maken pelgrims deze extra Camino omdat ze geen afscheid kunnen nemen omdat ze nog op hun Camino-wolk zitten 😊

Elvira Rog – Founder “Go Camino” en Camino expert sinds 2015

Met mijn kennis en ervaring gids ik je graag op het pad dat wellicht voor mij de meest indrukwekkende reiservaring gaf: de Camino naar Santiago de Compostela. Zonder enige twijfel kan ik beweren dat de staptocht die ik, in de herfst van 2015, ondernam vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port naar Santiago mijn leven in een andere richting heeft geduwd.

Kennismaken met pelgrimeren?

Elvira organiseert ook oefentochten zoals Start to Camino!