Mensen hebben het vaak over vertragen:

“Op de Camino vertraag je. Je leeft aan 4 kilometer per uur. Door te vertragen kom je tot jezelf. Ontsnappen uit de snelheid en de rat race van het dagelijkse leven”

Toch is dat woord vertragen slechts een metafoor voor wat er gebeurt, en die metafoor slaat niet bij iedereen aan. Misschien is de Camino helemaal geen oefening in vertragen, maar net een manier om te versnellen. Bekijk het eens van de andere kant.

In het dagelijkse leven is alles zo druk-druk-druk dat je stilstaat. Net als in een file, zit je een uur in de wagen om aan de andere kant van de stad te geraken. Met de fiets of zelfs te voet was je er al geweest.
— Is dat dan vertragen?

In het dagelijkse leven ga je naar je werk, je zit daar acht uur lang stil op een stoel en dan ga je terug naar huis. Soms is het enige zichtbare resultaat van je werkdag dat de stapel afwas groter is geworden. Als pelgrim ben je elke dag twintig kilometer dichter bij Santiago, een fysiek zichtbaar resultaat.
— Is dat vertragen?

In het dagelijks leven ren je als een konijn op cocaïne van links naar rechts zonder doel en zonder focus. Hoe meer taken je op je neemt, hoe lager je efficiëntie en daadkracht worden. Als pelgrim heb je een doel, een project waar je elke dag aan werkt en waar je elke dag een belangrijke vooruitgang boekt. Letterlijk stappen vooruit zet.
— Is dat vertragen?

Door een zittende levensstijl en een stresserende job stijgt je bloeddruk en je cholesterol. Je lichaam wordt vergiftigd door wat je eet, maar ook door de stress-hormonen die je zelf in je bloed pompt telkens wanneer je je druk maakt over je werk, over je huishouden, over je relaties. Op de Camino eet je gezond, beweeg je de ganse dag door en heb je aan niemand verantwoording af te leggen. Je verliest vetmassa, wint spiermassa, en je bloedwaarden verbeteren.
— Is dat vertragen?

Als je thuis over je problemen zit te piekeren gaan je gedachten steeds in cirkels en komen steeds op dezelfde plaats uit. Je gebruikt allerlei verslavingen om van die gedachten te vluchten. Je vlucht in alcohol of andere drugs, feesten, seks, games, TV, sociale media of in huilbuien vol zelfbeklag. Een pelgrim wandelt het grootste deel van zijn dag, wat meditatief werkt. Het bewuste verstand wordt vastgehouden door het stappen, op de weg letten, rondkijken. Intussen heeft het onderbewuste de tijd en rust die het nodig heeft om inzichten te formuleren op de vragen die je hebt.
— Is dat vertragen?

“Vertragen” klinkt alsof er minder vooruitgang is. Alsof je minder snel van A naar B geraakt. Het omgekeerde is waar. Je maakt net sneller vooruitgang als je de dagelijkse afleiding een tijdje aan de kant zet. Je maakt meer vooruitgang in je hoofd, in je lichaam en in je ziel door je even af te sluiten van je oude gewoonten en door bij jezelf te zijn. Zoals de Fransen zeggen: “Reculer pour mieux sauter.” Dat is niet hetzelfde als vertragen. Dat is een grote sprong vooruit.

Dit stukje is geschreven Pippin Wellhead. Je kan het boekje met zijn verhalen kopen op Amazon.