Pelgrim in de kijker

Daan heeft de Via de la Plata gewandeld. Deze tocht van 1000 km lang loopt vanuit Sevilla richting Santiago de Compostella. In maart 2020 startte hij nietsvermoedend aan zijn avontuur. Al snel kwam Covid roet in het eten gooien en keerde hij terug richting Nederland. In september, 6 maanden later, kon hij zijn tocht hervatten om na 33 stapdagen, met een rugzak vol avonturen, in Santiago aan te komen.

Hoe voelde het om te wandelen tijdens de Covid- tijden?
Het was beslist een unieke ervaring. Deze pelgrimsweg – Via de la Plata – is sowieso al een zeer rustige route met lange etappes van ongeveer 35 km. Door de hoge zomerse temperaturen wordt deze route maar in een beperkt aantal maanden van het jaar aangeraden. De uitdaging was groot omdat het er nu nog rustiger was. Slechts 10 pelgrims ben ik tegengekomen onderweg. De eerste week was ik helemaal alleen. Daarna kreeg ik gezelschap van een Nieuw-Zeelandse pelgrim.

Hoe was het toen je in maart je pelgrimstocht startte?
Ik vertrok vanuit Sevilla en na 120 km, in Zafra, gingen de cijfers van Covid in Spanje duizelingwekkend de hoogte in. Ik kon niet anders dan op zoek te gaan naar een vlucht vanuit Sevilla richting Amsterdam. Precies 1 dag voor dat Spanje in lockdown ging, stapte ik op dat vliegtuig. Op de valreep dus!
In september ben ik herstart op exact dezelfde plek waar ik gestopt was in maart. Ja, ik dronk er bij aanvang op precies dezelfde locatie nog een biertje 🙂
Het was wel even wennen aan al die mondkapjes in Spanje op een moment dat we in Nederland nog niet zo’n strikte regeling hadden. De mensen onderweg waren ontzettend aardig. Meestal regelde ik vooraf een slaapplaats. Dat voelde heel anders dan op mijn vorige camino’s waar ik vaak vanuit volle vertrouwen kon stappen zonder dat ik vooraf een slaapplaats moest reserveren. Door de lange etappes en omdat ik vaak helemaal alleen was, gaf de gedachte dat er een bed voor me gereserveerd was ook meer rust.
Soms kan het wel gevaarlijk zijn om die lange etappes alleen te stappen. Onderweg hebben we, zonder het te beseffen, ook nog langs het territorium van wolven gewandeld. De ‘locals’ waren niet bang voor de pelgrims die door hun dorp wandelden, ze waren eerder blij met onze doorreis. We voelden ons welkom. Een gevoel dat zo eigen is aan de camino. Daar kan tot nog toe geen virus tegenop.

Mijn advies voor pelgrims die de Via de la Plata willen wandelen tijdens de Covid-periode: je moet extra flexibel zijn! Hou er rekening mee dat veel bars en restaurants dicht zullen zijn. Doordat er een beperkte dienstverlening is, kan je het best zelfvoorzienend zijn.

Buen Camino Daan