pelgrim in de kijker: Leila 

Leila vertelt over haar Camino Spiritual in het voorjaar. Deze spirituele reis (zo zag ik het) wilde ik helemaal alleen doen zonder gezelschap van vrienden of familie om te kunnen dwalen en verdwalen in gedachten en om op mijn eentje toeschouwer te kunnen zijn van alles wat er is.

Elvira ondersteunt de mogelijkheid om dit helemaal alleen te doen maar na wikken en wegen besloot ik om toch aan te sluiten bij de georganiseerde groepsreis. Mijn vrees om de weg kwijt te geraken en in wilde flora en fauna terecht te komen -dagenlang geen mens te zien-batterij gsm plat- was groot. Je leest het: mijn oriëntatievermogen is minder goed ontwikkeld en ja hoor mijn verbeeldingskracht werkt volle toeren.

Het was zo fijn om eens niets te hoeven doen, alleen maar te wandelen, te zien en te voelen wat er is. Er waren vele mooie plekjes; landerijen, stukjes bos maar ook veel dorpjes en grote banen waar je plotseling ook andere pelgrims treft. De meeste wegen waren verhard en gemakkelijk te gaan. De wegwijzers (Sint-Jacobschelp en gele pijl) zijn niet te missen, een enkele keer wezen ze twee richtingen uit, dat waren dan gewoon twee Camino’s die uitkwamen op de hoofdweg…geen probleem dus.
Een zware rugzak moet je zelf niet dragen, Elvira regelt het zo dat je je bagage telkens treft op de geplande slaapplek.

De boottocht naar Padrón, heel vroeg in de ochtend, was ook bijzonder. De kapitein straalde omdat hij dankbaar was deze vaartochten opnieuw te mogen begeleiden na een veel te lange corona-lockdown. Zijn enthousiasme was aanstekelijk. Ik kreeg zin om te dansen met een mede pelgrim. De gegidste boottocht bracht ons langs mistige oevers, kleine eilandjes, zonsopgang, … We zouden het bijna vergeten maar we zijn met z’n allen op deze wereldbol ontwaakt uit een nachtmerrie van sociaal gevangenschap en we kunnen, allez ik toch, des te meer dan tevoren genieten van reizen, vrij zijn, gaan en staan waar ik wil, … dat is zeker een privilege!

Een weekje erop uit met Go Camino doet me goesting geven naar nog meer op weg zijn en nog langer en met minder. Het doet me verlangen naar een extreem loslaten van afspraken en het geregelde leven om lichter en zorgelozer te worden. 

Buen Camino Leila!