Pelgrim in de kijker

Lieven en Victor, 2 broers, wandelden in juli met Go Camino een stukje van de Via Brabantica: van Lier naar Mechelen. Het viel meteen op dat ze ervaren pelgrims zijn. In oktober 2017 stapten ze samen het laatste stuk van de Camino Francés, van Sarria naar Santiago.

Wat de Camino voor hen zo bijzonder maakt, is moeilijk uit te leggen aan iemand die de ervaring nog niet heeft meegemaakt. Een van de broers droeg op onze dagwandeling een t-shirt met de tekst : “The camino is calling and I must go’. Soms voelt het als een onweerstaanbare drang, alsof de camino jou ‘roept’. We laten hen zelf aan het woord:

‘We hadden wel wat op voorhand geoefend. Mijn broer vooral in het provinciaal domein Riverenhof in Deurne en ik in de velden van Morkhoven.
Het lijkt ons een voordeel is om met iemand te wandelen die je goed kent en die je kan vertrouwen. Dat voelt veiliger. Tegelijkertijd konden we elkaar ook de nodige vrijheid geven: op ons eigen ritme stappen en er toch voor zorgen om telkens weer samen aan te komen.
Als één van de twee een dipje heeft, kun je elkaar weer oppeppen. Een nadeel is misschien dat je, omdat je elkaar al zo goed kent, minder stof tot praten hebt, maar door de veelvuldige contacten en openheid van de pelgrims, hoeft ook dat geen probleem te zijn. En samen stappen in stilte kan ook heerlijk voedend zijn!

In het huis van de Nederlandstalige pelgrims in
Santiago kregen we een kaartje met een mooie tekst van Ricky Pieter :

“Vanaf hier zal ik terugkeren
naar het gewone leven van alledag
niet gewoon meer na al dat wat ik
ervaren heb en als rijkdom heb
opgeslagen in de weg die ik zelf ben”

Dat maakt de Camino voor ons bijzonder, het is niet zo maar een wandeling maar iets dat je bij blijft en mogelijk wel verandert en doet verlangen naar nog mooie pelgrimstochten.’

Ik hoop dat jullie nog vele mooie pelgrimstochten samen zullen maken, Lieven en Victor. Buen Camino!