Ons lichaam bij warm weer :
Wanneer het warm is, gaat het lichaam zich afkoelen door bv te zweten. Als u meer vocht verliest dan dat u inneemt, verliest je lichaam zijn capaciteit om vocht (en dus warmte) te verdampen. Gevolg? Uw lichaamstemperatuur schiet de hoogte in (ongeveer een graad per procent lichaamsgewicht). Bij een fysieke inspanning komt dit proces in een stroomversnelling: spieren maken meer warmte aan dan de huid (d.m.v. zweten) kan afvoeren. En zo ontstaat het risico op aandoeningen als uitdroging, flauwvallen, een zonneslag…
Tip 1: Draag vooral luchtige kledij die de huid optimaal laat ademen en tegelijk je huid zoveel mogelijk kan afdekken van de zon. Draag een lange (dunne) broek. Strakke kledij is af te raden, gezien je lichaam de warmte dan moeilijk kan afvoeren. Draag een hoedje, het liefst een met een flap.
Tip 2: Bescherm je ogen met een zonnebril en smeer je goed en vaak in met een zonnebrandcrème met hoge factor. Vergeet ook je lippen niet.
Tip 3 : Zoek de schaduw op en probeer jezelf zo koel mogelijk te houden door middel van een koude handdoek in je nek te leggen. Probeer te wandelen op het koelste moment van de dag.
Tip 4 : Pas het wandeltempo aan.
Door trager te wandelen en geregeld een pauze in te lassen, zal je minder warmte produceren; minder werk dus voor je lichaam om die warmte ook weer af te voeren. Wees niet stoer en pas je aan de omstandigheden aan.
Tip 5: Drink vooral!
Drink een halve liter voordat u van start gaat. Drink de hele dag door en niet pas als je dorst hebt. De hoeveelheid is voor iedereen verschillend maar een goede graadmeter is de kleur van je urine. Indien deze donker is moet u meer drinken. Drink bij voorkeur water, thee of een sportdrank. De laatste vult ook je zoutbehoefte aan. Liever geen koffie, dat onttrekt vocht uit je lichaam. Alcohol is af te raden.
Tip 6: Eet niet teveel
Eet regelmatig, licht verteerbaar voedsel en kleine hoeveelheden. Voor extra energie denk aan een sportdrankje of druivensuiker ingenomen met water. Om je zoutbehoefte wat aan te vullen drink kun je best een isotone sportdrank drinken. Maar een zakje chips of een kopje bouillon doet het ook goed. Ga voor een lichte, makkelijk te verteren maaltijd. Ook het verteren van voedsel kost je lichaam namelijk heel wat energie (en dus: warmte).
Tip 7: Wees alert
Wees alert op symptomen als spierkrampen, hoofdpijn, duizeligheid, overgeven, misselijkheid, verwardheid of rillerigheid. Die kunnen wijzen op een zonnesteek, vochttekort of oververhitting (hyperthermie). Loop niet stug door. Probeer dan meteen verkoeling en verfrissing op te zoeken.