Wandelen is een van de makkelijkste manieren van bewegen, bijna iedereen kan het. Juist daarom is het ook bij uitstek een vorm van bewegen die kan helpen als je wilt afvallen. Op deze pagina lees je waar je op moet letten om succesvol af te vallen door te wandelen.

Vet verbranden door te wandelen

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om vet te verbranden door te wandelen. Onderzoek wijst echter iets anders uit: wandelen blijkt een goede manier om geleidelijk en blijvend af te vallen.

Uiteraard verbrand je door te wandelen minder calorieën dan door hard te lopen of een andere intensieve sport te beoefenen. Het grote voordeel van wandelen is echter dat het makkelijk vol te houden is en goed in te passen is in het dagelijkse leven.

Wie begint met wandelen moet dus geen spectaculaire korte termijn resultaten verwachten, wie volhoudt zal op de lange termijn echter duidelijk gewicht verliezen. Bovendien is dit gewichtsverlies vaak definitiever dan het gewicht dat je verliest bij een dieet.

 

Soms gaat het wat minder maar volhouden is de boodschap!

 

Hoeveel calorieën kan ik verbranden met wandelen?

Een persoon van 70 kg kan ongeveer 80 calorieën per gelopen kilometer (10-14 minuten) verbranden. Wie zwaarder is verbrand iets meer, wie lichter is, iets minder.

Hoe lang moet ik wandelen om af te vallen?

Het is het beste om zo veel en zo vaak mogelijk te wandelen als maar kan. Hoe lang je achter elkaar loopt en hoe snel je wandelt is echter ook belangrijk.

Uit onderzoeken blijkt dat vrouwen die drie korte (ongeveer 30 minuten) maar intensieve wandelingen per week doen en daarnaast twee langzamere wandelingen, tot 6x meer buikvet verliezen dan vrouwen die 5 rustige wandelingen per week doen.

Wat is dan een intensieve wandeling?

Een intensieve wandeling is een wandeling waarbij je het net een beetje warm krijgt van het doorstappen. Je hoeft dus niet te zweten, maar de ademhaling en hartslag moeten wel iets hoger liggen dan tijdens een rustige wandeling. Op deze manier stimuleer je de vetverbranding en de bloedsomloop, wat weer helpt beschermen tegen hart- en vaatziekten en bovendien het metabolisme verbetert. Om wat extra intensiteit aan de oefening mee te geven kan het helpen om je armen stevig mee te bewegen.

 

Armen flink meebewegen.

 

Hoe moet ik wandelen om af te vallen?

Wandelen lijkt een vanzelfsprekend proces waar je helemaal niet over hoeft na te denken. Maar er zijn wel degelijk verschillende manieren om te wandelen, en ze zijn niet allemaal even effectief. Zo maak je het beste van je wandeling:

  • Loop met je kin omhoog
    Kijk niet naar je voeten als je loopt, maar hou je blik gefocused op de horizon. Zo hou je je nek op dezelfde hoogte als je rug.
  • Span je buikspieren aan
    Door je buikspieren aan te spannen zorg je ervoor dat je meer energie verbrandt, en bovendien krijg je er direct de juiste houding door.
  • Ga geregeld van de verharde weg af
    Wandelen op een zand of grindpad vergt meer energie dan wandelen op een mooi geasfalteerde weg of voetpad.

Bron : Benne Holweda