Graag doe ik jullie een lijst met inspirerende films over het lange afstandswandelen cadeau. Met landschappen om van weg te dromen…om alvast de winter-moeheid wat lichter door te komen of nog beter, te beginnen dromen van weer meer onder-weg zijn!

Voor mocht je het boek nog niet gelezen hebben. Deze film  Wild uit 2014 is gebaseerd op de memoires van Cheryl Strayed, Wild. De 26-jarige Chery besluit in 1995 om ongetraind in haar eentje de ‘Pacific Crest Trail’ te lopen: een prachtige maar loodzware voettocht van ruim 1700 kilometer van Mexico naar Canada. Dit doet ze om een reeks tragische persoonlijke ervaringen te verwerken en weer tot zichzelf te komen. De tocht zal haar leven voorgoed veranderen.

 

Beyond Sleep uit 2016 is een verfilming van het boek ‘Nooit meer slapen’ van de Nederlandse schrijver W.F. Hermans. Het verhaal gaat over een wandeltocht van de geoloog Alfred Issendorf door Noorwegen. Hij gaat op zoek gaan naar meteorieten. Hij probeert hiermee het werk van zijn vader voort te zetten, die stierf tijdens zijn onderzoek. Mooie beelden van de onherbergzame toendra van het noorden van Noorwegen.

 

Een must voor als je de Camino Francés zou willen gaan wandelen. The Way is  een film uit 2010, Daniel is de zoon van de Amerikaanse dokter Tom. Hij is een fervente wandelaar en legt de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella af. Tijdens de tocht wordt Daniel echter het slachtoffer van een storm en komt hij om het leven. Tom heeft nooit begrepen waarom zijn zoon die tocht wou afleggen. Op zoek naar antwoorden en het lichaam van zijn zoon trekt Tom naar Saint-Jean-Pied-de-Port, waar hij begint aan dezelfde pelgrimsroute. Onderweg wordt hij onderworpen aan de gevaren van een lange wandeltocht, maar ontmoet hij ook enkele lotgenoten.

Wildlike is een film uit 2014. In Wildlike maken we kennis met Mackenzie, een 14-jaar jong introvert meisje. Wanneer haar vader sterft en haar moeder wegens psychologische problemen in behandeling gaat, moet Mackenzie gaan logeren bij haar oom. Hij woont in een rustig dorpje in Alaska, ver van de echte bewoonde wereld. Op zich lijkt het wel leuk, want Mackenzie krijgt alles wat ze wil en mag doen wat ze maar wenst. Maar wanneer ze merkt dat haar oom een abnormale belangstelling voor haar heeft, beslist ze te vluchten. Ze begint aan een ongelooflijk lange en avontuurlijke reis richting haar thuisstad Seattle en die loopt niet van een leien dakje. Mackenzie weet niet hoe ze met haar problemen moet omgaan en kan er met niemand over praten. En dan ontmoet ze Bartlett, een eenzame man die door Alaska trekt.

Tracks is  een roadmovie uit 2013, maar ook een innerlijke reis, want mondjesmaat komen we meer te weten over deze excentrieke protagoniste. Waarom ze bewust voor de eenzaamheid kiest. Waarom ze afstand wil nemen van het seksisme en racisme in het ‘beschaafde’ Australië van de jaren zeventig’. De jonge Australische Robyn Davidsons vat het krankzinnige plan op om van Alice Springs dwars door Australië naar de Indische Oceaan te lopen. Een reis van 2.700 km door woestijnachtig gebied met alleen haar hond en vier dromedarissen. Na twee jaar voorbereiden vertrekt ze op 9 april 1977 voor een tocht van meer dan 9 maanden van hitte, ontbering, droogte en eenzaamheid. Iedere hulp of begeleiding wijst Robyn af, alleen Rick Smolan, een fotograaf van National Geographic komt haar enkele keren tegemoet met water, in ruil voor een paar foto’s. Op de vraag waarom ze zulke waanzinnige tocht wil ondernemen antwoordt ze gewoon: ‘Waarom niet?’