Ken je schoenmaat: haal de binnenzool uit je schoen, ga erop staan en kijk, hij moet iets voor je tenen uitkomen maar hij moet ook breed genoeg zijn, want te nauwe schoenen zorgen voor problemen.

Schoenen moeten ruim zitten, maar ook niet te ruim. Trek je schoenen aan, maar veter ze nog niet vast.

Wriemel vooruit tot je tenen de voorkant van de schoen raken. Buig dan je been naar voren, maar houd de hiel op de grond zodat je een wijsvinger achter je hiel kunt steken. Gaat dat vlot en houd je nog enkele mm beweegruimte voor en achter over dan is de lengte ok. Zit je wijsvinger gekneld, dan is hij te klein.

Veter je schoenen en sta op, de schoen voelt nu anders aan dan daarnet , maar hij moet onmiddellijk comfortabel zitten. Knelt hij, pas dan een ander model.

Let op de teenruimte bij het passen. Veter de schoen, hurk neer en steun op je voorvoet. Je tenen moeten ook dan vlot kunnen bewegen en ze mogen de tip zeker niet raken.

Zet je in lichte spreidstand en duw op je voeten. Als ze zijdelings wegschuiven in je schoenen, zijn die te breed.

 

Voor Go Camino beperken we ons tot 2 types wandelschoenen :

De meeste sportwinkels gaan uit van vier categorieën, oplopend van soepele wandelschoenen voor lichte tochten (categorie A) tot bergschoenen voor alpien gebruik (categorie D).

 

 

Type A:  wandelschoenen : gaat van lage, superlichte, droogweerschoenen met veel ventilatie tot modellen met een uitstekende bescherming tegen koude en regen. De soepele zool maakt ze geschikt voor tochten met weinig bepakking over gemakkelijke paden. Geschikt voor de Camino Frances, Portugues en Spiritual.

Type B:  trekking-en bergschoenen : modellen met een volledige enkelsteun  en een stijvere zool voor tochten over rotspaden en oneffen terrein. De stevige structuur beschermt tegen rotspunten, koude en regen. Eerder voor de Camino Primitivo.

 

Enkele tips:

  • Stap rond in de winkel, neem de tijd, min 15 minuten.
  • Pas beide schoenen (voeten verschillen ook).
  • Pas je schoenen altijd met je eigen stapsokken.
  • Voeten zwellen in de loop van de dag, het beste shop je in de namiddag.
  • Ben je toe aan je tweede paar, vergeet  ook niet om je oude wandelschoenen mee te nemen naar de winkel: daar valt namelijk veel uit af te lezen.
  • Koop nooit het eerste model dat je past, het is goed om meerdere modellen naast elkaar te passen.
  • Man of vrouw, voeten verschillen en soms past een schoen van een ander geslacht beter omdat je voeten slanker of breder zijn dan gemiddeld.
  • Knip je teennagels voor je gaat winkelen.

Veteren:

Veteren heeft ook een grote invloed op het draagcomfort, het loont om daar mee te experimenteren:

https://www.youtube.com/watch?v=BNR2Tiocyv0

Wandelsokken :

Wandelsokken vullen de tussenruimte tussen de schoenen je voet,  zorgen voor een betere pasvorm, onder meer met lokaal dikkere stukken van ingeweven lusjes. Deze lusjes verminderen ook de wrijving, dus ook minder blaren.  Ze helpen ook de schoen te ventileren. Het advies van 2 paar sokken over elkaar aan te trekken is achterhaald. Goede merken zijn Smartwool en Falke vervaardigd uit merinowool.

Probeer je voeten droog te houden :

Zorg ervoor dat je wandelschoenen waterdicht zijn. Langdurige vochtigheid in uw schoeisel zal leiden tot infectie en blaren. Droge voeten zijn gelukkige voeten! Begin een paar weken voor de Camino ook al met het dagelijks smeren van voetencrème.

 

Inlopen van je wandelschoenen :

Je kan ze ook binnenshuis inlopen. Als ze dan toch niet zo goed zitten, dan kun je ze vaak nog terugbrengen. Als ze natuurlijk als gegoten zitten kan je erop uittrekken en je wandeltochten geleidelijk aan verder opbouwen.

¡Buen Camino!