Wandelschoenen gaan minimaal 1.000 tot 2.000 kilometer mee

Een stelregel is dat bergschoenen min 1.000 kilometer mee zouden moeten gaan. Heb je goede hoogwaardige wandelschoenen dan kun je dit aantal verdubbelen tot 2.000 kilometer. Je kunt dus eigenlijk stellen dat dure merkschoenen een betere kwaliteit hebben en langer meegaan dan goedkopere varianten. Echter is het verstandig niet al te blind te staren op deze ‘kilometerstelregel’. Er zijn nog veel meer factoren die de levensduur van de wandelschoenen beïnvloeden.

Don’t: wandelen met te oude schoenen

Ze lopen zo lekker. En oké, dat rubber bovenaan laat misschien een beetje los, maar dat zal toch niet zo’n ramp zijn, toch? Maar pas op, je zult niet de eerste zijn die tijdens een flinke wandeling in de bergen de zool van zijn wandelschoen verliest. Door scherpe rotsen, droge lucht of andere invloeden kan de slijtage ineens heel snel gaan.

Do: nog even je schoenen strikken voor de afdaling

Vooral tijdens het afdalen is het belangrijk dat je voet goed stevig in je wandelschoen zit. Ga dus even zitten, duw je hak nogmaals goed in de hiel van je schoen en strik je veters even opnieuw. Vooral het hoge gedeelte van de schoen dient ook goed stevig vast te zitten tijdens de afdaling.

Don’t: even je schoenen tussendoor uitrekken

Het kán en mag natuurlijk wel, maar het is beter om je wandelschoenen gewoon lekker aan te houden tijdens je hike. Zodra je de schoenen uitrekt, heb je kans dat je (zere) voeten opzetten en dan zitten je wandelschoenen vervelender als je ze daarna weer aantrekt. Trek ze dus pas uit aan het einde van je wandeltocht, laat je voeten dan lekker luchten, of stap even in een verfrissend beekje.

Do: je veters controleren op slijtage

Haal af en toe de veters uit je wandelschoenen en controleer ze op slijtage. Zo kun je de veters op tijd vervangen en voorkom je dat er tijdens de wandeling een veter knapt. De meeste wandelaars hebben geen extra veters bij zich en wandelen op losse schoenen is niet prettig en veilig.

Don’t: wandelschoenen drogen op een (te) warme plek

Laat je wandelschoenen na een hike goed drogen, maar doe dit bij voorkeur niet bij een verwarming of in de volle zon. Door de hitte kunnen je schoenen uitdrogen, hard worden en vervormen. Zet ze gewoon lekker in de schaduw of binnen.

Do: wandelschoenen schoonmaken

Een paar vieze wandelschoenen stralen avontuur en kilometers uit, maar toch is het beter om je wandelschoenen af en toe even goed schoon te maken. Dit kan met een borstel of een sopje. Hiermee haal je het grove vuil gemakkelijk weg. Berg je je schoenen voor lange tijd op, maak ze dan zeker goed schoon.

Bron: In de bergen.nl

Als u toe bent aan nieuwe schoenen, verwijs ik u verder naar mijn blog ‘hoe koop ik nieuwe wandelschoenen’? zie onder

Hoe koop ik nieuwe wandelschoenen?