Hoe moet je je schoenen onderhouden na een (natte) wandeling? Zeker in het najaar en in de winter hebben je wandelschoenen het soms zwaar te verduren. Regen, modder en zelfs strooizout. Hoe moet je je schoenen onderhouden na een wandeling?

Veters en inlegzolen

Verwijder voordat je begint aan de schoonmaakbeurt altijd eerst de veters en losse binnenzolen van je schoenen. Veters en inlegzolen kun je met een beetje zeep schoonmaken. Spoel vooral de inlegzolen goed na met water. Laat veters en inlegzolen goed drogen voordat je ze weer in je schoenen stopt.

Schoonmaken

  • Buitenkant

Maak eerst de buitenkant van de schoenen schoon met een borstel en lauw (geen heet) water. Hiermee verwijder je vuil, zoals zand en zout, van je zolen en van de zij- en bovenkant van de schoen.

  • Binnenkant

Maak de binnenkant schoon met lauw water en een beetje zeep. Stop je wandelschoenen nooit in de wasmachine, want hierdoor kunnen ze beschadigen.

Drogen

Laat je schoenen nooit drogen via een hittebron, zoals een kachel en zet ze ook niet in de zon. Door de hoge temperatuur kan het leer beschadigen en kan lijm loslaten. Maak je schoenen voor het drogen helemaal open. Haal de tong van de schoen naar buiten. Stop je schoenen vol met kranten en zet ze op een warme, maar goed geventileerde plaats. Het vocht uit je schoenen trekt in het krantenpapier. Heb je schoenen met een binnenzijde van Gore-Tex, dan kun je beter keukenpapier gebruiken in plaats van kranten. Door de inkt kan namelijk de Gore-Tex-laag verstopt raken en dan kunnen je schoenen niet meer ademen. Door het met vocht verzadigde (kranten)papier regelmatig te vervangen door droog papier, kun je het droogproces versnellen. Vergeet het natte papier niet op tijd weer uit je schoenen te halen, want anders gaan je schoenen snel stinken.

Verzorgen

  • Impregneren

Als je schoenen opgedroogd zijn, kun je de buitenkant van je (leren) wandelschoenen verzorgen met een verzorgingsproduct (impregneren). Bij schoenenwinkels zijn diverse producten te koop. Door het leer van je schoenen te impregneren, dringt vocht en vuil minder binnen.

  • Waxen

Als je vaak in een natte omgeving wandelt, is het raadzaam om je schoenen af en toe te behandelen met een waxcrème. Gebruik nooit olie of vet, want dit sluit de poriën van het leer van je schoen af. De schoen kan dan niet meer ademen. Breng de wax op schone schoenen aan.

Bewaarplaats

Bewaar je schoenen op een droge en goed geventileerde plaats. Op die manier houd je de kans dat schimmels in je schoenen gaan wonen zo klein mogelijk. En belangrijk: denk er aan om de inlegzolen weer terug te stoppen in je schoen voordat je op pad gaat.

Bron: KWBN