Camino Familie

Afstand

Gooi je eigen wandelambities (qua afstand en wandelsnelheid) even overboord als je met kinderen gaat wandelen. De leeftijd van het kind (in jaren) geeft het maximale aantal kilometers van een wandeling aan. Loop met een kind van 7 jaar oud dus maximaal 7 kilometer. Ook de getraindheid speelt een rol. Naarmate kinderen meer wandelen, kunnen ze steeds grotere afstanden aan. Net zoals bij volwassenen, bouw de afstand uiteraard langzaam op, om blessures te voorkomen. Bij kleine kinderen is het verstandig om voor de zekerheid een buggy mee te nemen. Zo voorkom je dat je een heel stuk met een kind op je rug of nek moet lopen.

Pauzes

Pauzes houden tijdens het wandelen, is bij kinderen heel belangrijk. Kies hiervoor bij voorkeur een leuke plek uit waar iets te zien of te beleven valt. Trek voor een wandeling met kinderen twee keer zoveel tijd uit dan wanneer je zelf deze afstand zou afleggen. Voor een wandeling van 5 kilometer kun je dus over het algemeen rekenen op twee uur.

Maak het spannend

Zijn jouw kinderen dol op verhalen of sprookjes? Maak van een wandeltocht een echt hoofdstuk uit hun favoriete boek. Ga op zoek naar sporen, grotten, holle bomen of kastelen langs de route. Tip: loop de route eerst een keer zelf, dan weet je precies wat je kunt verwachten en vertellen onderweg.

Eten en drinken

Wandelen kost bij kinderen meer energie van volwassenen (ze hebben ook een andere energiehuishouding dan wij).Bovendien zijn kinderen gevoeliger voor warmte omdat zij overtollige warmte minder goed kunnen afvoeren. Laat ze voldoende drinken en let op beschermende kleding tegen de zon. Neem zeker bij een langere wandeling iets te eten en een fles water mee. Vergeet ook niet om je kind er onderweg ook te herinneren om voldoende te drinken. Vaak vergeten kinderen ze dit.

Kleding en schoeisel

Als je regelmatig met je kind een stevige wandeling maakt, is het raadzaam om een paar wandelschoenen aan te schaffen. Sneakers geven de voeten van je kind te weinig steun en kunnen zeker bij het lopen van langere afstanden op den duur zelfs knieklachten veroorzaken, ook bij kleine kinderen. Zorg voor een broek die goed zit en trek meerdere laagjes kleding aan. Kinderen kunnen het al snel warm krijgen, zeker als ze onderweg regelmatig rennen en springen en dan kun je makkelijk onderweg iets uit laten trekken. Neem bij regen een poncho of regenjas mee.

Veiligheid

Houd er vooral rekening mee dat je in de natuur niet altijd bereik met een GSM hebt. Neem dan om een fluitje mee. Op die manier kunnen jullie elkaar makkelijker terugvinden.

Bron: Wandel.nl