Het is goed en wel om te gaan wandelen in de regen, maar zonder een goede uitrusting is uw wandeling gedoemd om in het water te vallen.

Wandelen in de regen is verre van iemands idee van plezier beleven. Van natte sokken tot gladde paden in de regen klinken immers niet als de leukste manier om een ​​dag of dagen door te brengen. Eigenlijk kan wandelen in slecht weer even leuk zijn als wandelen in goed weer.

Zoals iemand uit Ierland je zal vertellen, als je nooit buiten gaat als het regent, zal je het grootste deel van je leven binnenshuis doorbrengen.

De sleutel om tot een aangename wandeling in de regen te komen is een goede voorbereiding.

Voordelen van het wandelen in de regen :

 • De route zal er verlaten bijliggen en je hebt het pad voor jou alleen.
 • De planten en bomen zien er nog groener uit.
 • Door de regendruppels wemelen de planten en bloemen van levensvreugde waardoor u de kans krijgt om ze te zien in hun volwaardige glorie.
 • Je kan makkelijker dieren in het wild spotten
 • In tegenstelling tot mensen lijken vogels wel van de regen te houden. Het brengt namelijk de insecten aan de grond.
 • De sfeer

Er kan niets beter zijn dan het geluid van regendruppels, groot of klein, die stuiteren van de bladeren en bomen naar de aarde.

Dat in combinatie met het bijna hypnotische geluid van de regen die op je kap valt, moet genoeg zijn om er van te houden om in de regen te gaan wandelen.

Go Camino

Rugzak

Veel rugzakken beweren waterdicht te zijn en dat kan wellicht wel het geval zijn.

Er zijn echter veel zwakke punten bij een rugzak die het water toch toelaten uw rugzak nat te maken.

De beste manier om dit te bestrijden is om je rugzak zelf waterdicht te maken. U kunt dit doen door:

 1. een regenhoes om uw rugzak te passen. In lichte regen is dit een goede oplossing maar echter niet bij zware regens.
 2. Waterproof maken aan de binnenkant van de rugzak : gebruik een vuilniszak om de binnenkant van je rugzak te beschermen tegen de regen. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw spullen droog blijven, zelfs als uw rugzak nat wordt.
 3. Ziplock zakken: ziplock zakken van Ikea of Hema zijn geweldig om kleine items droog te houden, zoals eten en andere stukken die je anders onderaan je rugzak kwijt zou raken.

Kleren

 • Draag geen katoen of denim.
 • Katoen en denim zijn afgeraden bij het wandelen bij nat weer. Deze worden zwaar en koud wanneer ze nat zijn en het kan dagen duren om te drogen. Synthetisch materiaal als nylon droogt veel sneller.
 • Investeer in een goede basislaag.
 • Het drielagensysteem kan zeer nuttig zijn. De eerste laag of basislaag is onderkleding maar geen katoen zoals boven vermeld is, want katoen houdt juist vocht vast. Kies daarom voor een kunststofvezel, synthetische stoffen of merinowol. Let op deze laag moet goed aansluiten op het lichaam.De tweede laag heeft tot doel om het transpiratievocht over te nemen van de onderlaag en verder te transporteren naar de buitenlucht of door te geven aan de derde laag, die het op zijn beurt naar buiten brengt. De tweede laag werd dus isolerend met fleece, wol of dons. Terwijl wol warm voelt, blijken synthetisch en polyester snel te drogen en nog steeds wat warmte af te geven wanneer het nat is. Een soort wol / polyester basis / middenlaag combo is een goede keuze. Een basis/middenlaag met wol is een goed idee, omdat het warm voelt wanneer het nat is. Dit voorkomt dat lichaamswarmte ontsnapt. De derde laag moet water en winddicht zijn.
 • Investeer in een goede waterdichte en winddichte jas.Ventilatie ritsen aan de zijkanten van deze jassen zorgen voor ademend vermogen, zodat het zweet niet naar binnentrekt. Maw ademend, winddicht en waterdicht zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede jas.
 • Waterdichte broek.
 • Veel wandelbroeken hebben waterdichte en sneldrogende kwaliteiten. Indien een broek ademend is zit je wel in de duurdere prijsklassen. Maar er zijn ook alternatieven zoals beenpijpen : lichter in gewicht  en omdat het broekgedeelte ontbreekt wordt het niet zweterig. Deze beenpijpen zijn natuurlijk alleen functioneel onder een poncho of lange regenjas.

  Bij goed weer kan je je ook gewoon nat laten regenen in je sneldrogende wandelbroek of op je blote benen. Het kan zijn dat dan de regen via je benen rechtstreeks je wandelschoenen in loopt.

 • Wandelschoenen. Het is heel belangrijk om stevige wandelschoenen te hebben bij wandelen, maar dit verandert een beetje als u in de regen loopt. De waarheid is dat als je maar lang genoeg in de regen loopt alle schoenen nat worden inclusief Goretex waterdichte schoenen. Al was het maar omdat het water gewoon van bovenaf je schoenen in loopt. Hou daarom rekening met hoelang het duurt voordat je schoenen weer droog zijn. Wandelschoenen zijn geweldig om regen en water buiten te houden, maar als regen en water binnenkomen (wat soms gebeurt), dan kan het heel moeilijk zijn om het uit te krijgen.
 • Zorg ervoor dat u een paar extra droge sokken inpakt.
 • In het algemeen kunt u nooit te veel lagen of kleding in uw rugzak pakken als u in de regen loopt.
 • De manier om uw schoenen zo droog mogelijk te houden is door het dragen van gamaschen. Deze ‘onderbeenbeschermers’ lopen mooi over je schoenen heen en zorgen dat het water niet in je schoenen kan lopen.
 • Poncho  Deze kunnen wapperen en flapperen maar het kan toch een uitkomst zijn namelijk het is minder zweterig dan een regenpak. Poncho’s zijn er in allerlei uitvoeringen; van -weggooi poncho- tot de super-de-luxe poncho die over je rugzak heen kan trekken.
 • Wandelsokken
 • Bij natte wandelsokken heb je een grote kans om blaren op te lopen. Probeer je sokken droog te houden (gamaschen) of, als dat mogelijk is, trek regelmatig droge sokken aan maar geen katoenen sokken. Eerder wollen sokken of sokken gemaakt van een synthetische vezel. Deze zijn veel comfortabeler omdat de vezels geen vocht opnemen.
 •  
 • Regenhoed

De meeste warmte verlies je namelijk via je hoofd en daarom is het comfortabel om een muts, pet of hoed op te hebben. De pets of muts kan goed onder je capuchon. Het voordeel is dan weer van een hoed dat je gezicht fijn droog blijft onder de rand.

 

 •