Bij warm en vochtig weer ontwikkelen zich soms op zeer grote hoogte onweerswolken die elektrisch opladen. Door een spanningsverschil tussen 2 wolken of tussen een wolk en de aarde kan een ontlading plaatsvinden. Dat gaat gepaard met een enorme lichtflits : de bliksem.

Bliksem is gevaarlijk, het is dan ook raadzaam om bescherming te zoeken. De kans dat een persoon door de bliksem getroffen wordt is klein, maar als het gebeurt kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Preventie van (letsels door) blikseminslag: 

·       Zoek veilig onderdak als een onweer zich aankondigt. Doe dit meteen als de tijd tussen bliksem en donder kort is. Ga een woning binnen of stap in een auto. Een tent, een afdak (dat niet volledig ommuurd is), een bushokje, een carport, bomen of eender welke andere open schuilplaats zijn geen goed onderdak. Sluit ramen en deuren. Blijf weg van de ramen tijdens het onweer.

·       Als je nergens binnen kan tijdens een onweer:

…en je bevindt je in een bos : hurk dan neer met de voeten bij elkaar en met je armen rond je knieën zodat ze zeker niet de grond raken. Kies een plaats waar veel kleine bomen bij elkaar staan.

…en je bevindt je op een open veld: zoek een plek die lager ligt dan de omgeving. Hurk neer met de voeten bij elkaar en met de armen rond je knieën. Houd je handen over je oren.

…en je bent in groep, verspreid de groep dan. Laat de groepsleden hurken met de voeten bij elkaar en met hun handen rond de knieën. Laat hen de handen over de oren houden.

…ga dan nooit plat op de grond liggen. Hurk indien mogelijk in een greppel.

·       Neem tijdens een onweer geen spitse geleidende voorwerpen vast (zoals een paraplu, een vislijn of een tentstok) en blijf uit de buurt van voorwerpen die als antenne kunnen fungeren (bijvoorbeeld een vlaggenmast of een hoogspanningsmast).

·       Blijf minstens 1 meter weg van een gebouw om het overspringen van een ontlading bij blikseminslag op het gebouw te voorkomen.

·       Als je je op of in het water bevindt (bijvoorbeeld zwemmers, surfers, zeilers, roeiers…), kom dan onmiddellijk aan wal als er onweer nadert.

·       Vermijd contact met stromend water tijdens een onweersbui. Neem geen bad of douche, en spoel het toilet niet door tijdens een onweersbui.